Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az nem jótékonykodás, amikor a közbeszerzések győztesei kifizetnek egy állami feladatot

Ez a cikk több mint 4 éves.

Összejött a balatoni vízimentők flottabővítéséhez szükséges összeg, 16 millió forint, ennyiből már két használt mentőhajót is lehet vásárolni –írja a Népszava. A lap cikkéből az is kiderül, két Mészáros Lőrinc-érdekeltség, az  Opus Global és a Hunguest Hotels adta össze a pénz háromnegyedét, a maradék pénz pedig magánemberek kisadományaiból gyűlt össze.

Hát milyen szép dolog, nem? Ennek a gazdag úriembernek a cégei adományoznak, a többiek pedig összedobták a maradékot egy állami feladatra. Vagyis várjunk csak, miért is kell magánembereknek fizetniük egy állami feladatot? A vízimentést nem a magyar államnak kéne megoldania, a közösség nem azért fizet adóforintokat, hogy a közösség tagjait megvédje a magyar állam? Nem ez az egyik legalapvetőbb feladat?

Akkor mégis hogy fordulhat elő, hogy magánembereknek kell összeadniuk ezt az egyébként költségvetési szempontból lényegtelen tételt?

Pont ez a legszebb az egészben, hogy Orbán Viktor miniszerelnök közeli jó barátjának, M. Lőrincnek a cégei fizetnek ki jótékonykodásként egy állami feladatot.

Tehát jön az állami közbeszerzéseken végtelen összegű pénzt kereső Mészáros, és jófejkedik, támogat egy olyan célt, amit alapvetően az államnak kéne kifizetnie. Ez több mint vicc kategória, valójában ez mutatja meg, milyen országban élünk.

Folyamatosan épülnek le a legalapvetőbb szolgáltatások, az egészségügy, az oktatás vagy éppen esetünkben a vízimentés, nem jut rájuk elég forrás. De közben a közeli emberek, strómanok, oligarchák lapátolják ki az állami pénzt, hogy aztán a rossz rendszer miatt gombamód szaporodó magánszolgáltatásokat kifizethessék, vagy jótékonykodjanak a leépülő állami szolgáltatások megmentésére.

Az új honfoglalás, vagy új feudalizmus, amit a Fidesz épít, nem karddal, hanem bankkal jön létre. Lényegében azt, amit közösségnek, államnak vagy Magyarországnak nevezünk, kiszervezik alólunk és saját magukat pumpálják úgy fel pénzzel, hogy ezeket a kiszervezett szolgáltatásokat ők vehessék igénybe vagy ők profitáljanak belőle.

Persze jó dolog, ha van plusz két csónak a vízimentőknek, ez tényleg emberéleteket ment meg, de látni kell mögötte a folyamatot, ami miatt nem 2 csónaknak kell most örülnünk, amit az állam megvesz, hanem nekünk magánembereknek kell összedobnunk a pénzt, és a végén örülni, hogy M. Lőrinc és a bandája kisegít minket, a saját pénzünkből.