Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Büszkén gyilkolni, büszkén éheztetni

Ez a cikk több mint 4 éves.

Magyarország kormánya ma este nem sokkal 8 óra után büszkén bejelentette: megvétózta a visegrádi négyekkel közösen, hogy terv készüljön arról, hogy ne fulladjanak meg a menekültek a Földközi-tengeren.

„A bevándorláspártiak újabb kísérletet tettek arra, hogy közös nyilatkozatot fogadtassanak el, amely kimondaná, hogy a tagállamok vállalják a Földközi-tengeren működő NGO-hajók által Afrikából Európába szállított migránsok szétosztását” – büszkélkedett a Belügyminiszter.

Azt is hozzáharsogta a jó hírek harsonája, hogy ez azért van, mert a kormány álláspontja szerint „nem megszervezni kell a bevándorlást, hanem megállítani”. Ha kell, akkor a tenger közepén embereket kell megállítani, hagyva őket meghalni, de persze ezt már csak én teszem hozzá.

Hogy pontosan mit jelent a „megszervezni”, arról a HVG írja le az EU soros elnökségét betöltő Finnország belügyminiszterének álláspontját:

 Maria Ohisalo, az EU soros elnökségét betöltő Finnország belügyi tárcavezetője szerint arra kerestek állandó megoldást, hogyan lehetne megakadályozni, hogy emberek haljanak meg a Földközi-tengeren. A térség ugyanis – ahogy korábban Ursula von der Leyen kedden megválasztott bizottság elnök is fogalmazott – a világ egyik leghalálosabb határszakasza. „Nem hagyhatjuk, hogy az emberek megfulladjanak, ki kell találnunk valamit az ad hoc megoldások helyett” – mondta a finn politikus.

Tehát, ha még abban az az összeesküvés-elméletben is hiszünk, hogy hazudtak a finnek, mert valójában egy titkos terv (nevezzük Soros-tervnek) keretében migránsokkal akarják elárasztani Európát, akkor is a „talán beengedni minden menekültet”, és a „dögöljenek meg ott, ahol vannak” agresszív kismalac hozzáállás között lett volna fél út. Akár a „kimenteni és visszafordítani őket”, vagy bármi más a vétón kívül, ami jelenleg emberek életébe kerül.

Szerencsére ma este más büszkeségre is van okunk. Jubiláltunk ugyanis, mert a magyar kormányt tizenötödik alkalommal kellett felszólítania a a strasbourgi bíróságnak, hogy „légyszi ne, ne éheztessetek már menekülteket a tranzitzónában”, így elérve, hogy feladják a kérelmüket a bejutást illetően (amit ugye jó eséllyel amúgy se kapnának meg).  Tavaly augusztus óta összesen 24 embernél próbálkoztak ezzel. A Magyar Helsinki Bizottság mindannyiszor azonnali beavatkozást kért a strasbourgi bíróságtól, és az mindannyiszor intézkedett is.

A röszkei tranzitzónában, azaz börtönben lévő körülmények ellen eddig tényleg csak a pápa nem szólalt még fel.

Dagad tehát a keblünk, ma is jó magyarnak lenni! Embereket, akik olyan körülmények közül jönnek, hogy feladják mindenüket, vállalják akár a halál kockázatát is, hogy jobb életet kezdjenek, éheztetünk, és vétózgatunk, hogy ha lehetséges, akkor inkább fulladjanak bele a Földközi-tengerbe, mert megszervezni nem lehet a migrációt.

És persze a migráció nehéz téma. Nem is tudnánk mindenkit befogadni, ezt nem is állítja vagy kéri senki, sőt. Jelenleg a maximum kérés – amit mi, akik azzal a furcsa gondolattal éljük le életünket, hogy ezek az emberek is emberek – tudunk reálisan kérni a kormánytól, az annyi, hogy legalább ne legyetek büszkék erre. Azt a kérést pedig már meg se merem fogalmazni, hogy milyen csodálatos lenne, ha Magyarország kormánya nem járulna hozzá emberek halálához és éheztetéséhez. Ez már egy humanista-keresztény sci-fi ma Magyarországon.

Címlapkép: Sea-eye / Twitter