Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megszavazták, Ursula von der Leyen az Európai Bizottság új elnöke

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az Európai Parlament jóváhagyta Ursula von der Leyen elnökségét, így a következő öt évben ő lesz az Európai Bizottság elnöke. A volt német védelmi miniszter lesz az első nő ebben a pozícióban.

A Parlamentnek abszolút többséggel (azaz a képviselők fele plusz egy szavazat mellett) kellett jóváhagynia a Bizottság új elnökét.

Nagyon szoros eredmény született: a 751 képviselőből 732-en szavaztak, közülük 383-an igennel 327-en pedig nemmel voksoltak, 22-en tartózkodtak, így a Parlament rábólintott a néppárti német politikusra.

Von der Leyent július elején jelölte az Európai Tanács a bizottsági elnöki pozícióra, miután a pártcsaládok csúcsjelöltjei közül senki sem tudott elegendő támogatást szerezni a tagállamok vezetőitől. Kompromisszumos jelölése kapcsán a csúcsjelölti rendszer abszolút kudarca is felmerült, amely egyben a háttéralkuk győzelmét is jelentette a demokrácia és a transzparencia felett. Több frakcióból is emiatt támadták a személyét, ám a szavazásig sikerült maga mellé állítania a képviselők többségét, a nagy frakciók közül a liberális Renew Europe és az a szocdem S&D is a mai napon deklarálta, hogy frakicóülésükön von der Leyen támogatása mellett foglaltak állást.

A német politikus a mai plenáris ülés előtt is felszólalt, utolsó, szavazást megelőző beszédében többek között humánusabb határokat, ambiciózusabb klímavédelmet, valamint igazságosabb európai gazdaságot és társadalmat ígért, erről itt írtunk bővebben.

Ursula von der Leyen 1990 óta a a német kereszténydemokrata kormánypárt, a CDU tagja. 2005 novemberében lépett hivatalba mint Angela Merkel kormányának családügyi minisztere. 2009-ben a német szövetségi parlament alsóházába választották képviselőnek, később szociális és munkaügyi miniszternek jelölték. 2013 decemberében a CDU-CSU nagykoalíciós tárgyalások során honvédelmi miniszterré jelölték ki, ezzel ezen a poszton Németországban ugyancsak ő lett az első nő.

Az új Európai Bizottság felállításának következő lépése a biztosi testület összeállítása lesz, melybe mindegyik uniós tagállam egy biztost delegál. A Tanács a megválasztott elnökkel egyeztetve elfogadja a biztosjelöltek ‒ tagállamonként egy-egy jelölt ‒ listáját,  a Parlament ezután meghallgatja a jelölteket, és szavaznia kell a Bizottság teljes összetételének jóváhagyásáról. Miután a Parlament jóváhagyta az elnök és a biztosok személyét, az Európai Tanács minősített többséggel hivatalosan kinevezi őket.

A most hivatalban lévő Bizottság megbízatása 2019. október 31-ig tart, az Ursula von der Leyen neve által fémjelzett új adminisztráció mandátuma tehát november 1-jétől lép életbe.

Kiemelt kép: Mathieu Cugnot / European Parliament