Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Augusztustól béremelésben részesül a MÁV 24 ezer dolgozója

Ez a cikk több mint 3 éves.

A szociális hozzájárulási adó (szocho) munkaadókat terhelő részének két százalékos csökkentéséből finanszírozná a MÁV azt a béremelést, amelyről nemrégiben állapodott meg a szakszervezettel. A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ) még szombaton tett közzé egy közleményt, amelyben bejelenti, hogy a MÁV-csoport mintegy 24 ezer dolgozója részesülhet évközi béremelésben.

A szakszervezet úgy számol, hogy a béremelés a betöltött munkakör függvényében átlagosan 5 és 20 ezer Ft közötti összegű lesz, a növekedés először a szeptemberi bérfizetési napon érkezik meg a dolgozók számlájára.

„A béremelésben olyan, a vasút működése szempontjából meghatározó jelentőségű munkakörök részesülnek, mint például forgalmi szolgálattevők, elegyrendezők vagy vezető jegyvizsgálók, járműszerelők, vonalgondozók, mozdonyvezetők” – írja a szakszervezet.

A kormánypárti Magyar Nemzet mai cikkében arra is emlékeztet, hogy ez a béremelés a 2017-ben megkötött, 2019-ig érvényes bérmegállapodásban idei évre előirányzott 5 százalékos béremelésen felül érkezik.

A Magyar Posta, a MÁV, az MVM és a Volán dolgozóit képviselő szakszervezetek már februárban megfogalmazták, hogy elégedetlenek ezzel a 2017-es, hároméves bérfejlesztési megállapodással, amely átlagosan 30%-os, azon belül a 2019-es évben 5%-os béremeléseket irányozott elő. Mint arról a Mérce is beszámolt, az érintett állami vállalatok nem voltak hajlandók eltekinteni ettől a korábbi bérmegállapodástól, a szakszervezetek szerint azonban ez a munkaerő további elvándorlásához vezet a már amúgy is munkaerőhiányos szektorokból.

A MÁV-nál most mégis kiegészítő béremelés mellett döntöttek, a Magyar Nemzet pedig arról ír, hogy az állami vállalatok és a szakszervezetek őszre várható újabb egyeztetésén (a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának keretében) újabb béremelésekről fognak megállapodni. A lap szerint ez a munkaerő megtartása és a közszolgáltatások zavartalan működésének biztosítása érdekében elkerülhetetlen.

Címlapkép: MTI / Rosta Tibor