Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A DK megkérdezte, mit akar Orbán a milliárdos sikkasztással vádolt Simonkától

Ez a cikk több mint 4 éves.

Simonka György is részt vett Orbán Viktor fogadásán pénteken a Karmelita kolostorban, sőt, még egy fotót is sikerült készítenie vele, írta meg tegnap a 168 óra.

Simonka György az a békési fideszes politikus, akinek tavaly ősszel felfüggesztették a menteli jogát – 1,4 milliárd forintos költségvetési csalás gyanúja miatt. Simonka a a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termékértékesítési szövetkezetek (TÉSZ) által igénybe vehető, az Európai Uniótól, az  Európai Mezőgazdasági Garancia Alaptól és a magyar költségvetésből származó, vissza nem téritendő támogatásokat rakta zsebre.

Simonkáék a beruházásokat és eszközbeszerzéseket felülárazták, így nagyobb összegű támogatásokat vettek fel, mint amennyit valóban elköltöttek. Az általuk vásárolt eszközöket már használt állapotban vásárolták az eredeti értékük töredékéért, ingatlanjaikhoz is áron alul jutottak hozzá, az elismerési tervekben pedig kitalált értékbecsléseket tettek közzé.

Emellett Simonka azt is meghatározta, hogy a beruházásokat megvalósító cégek a szintén felülárazott vállalkozói díj mekkora részét utalják neki vissza: ez általában az összeg 45 százaléka volt.

A Legfőbb Ügyészség szerint Simonka Görgynek a következőkért kell felelnie:

  • két rendbeli, felbujtóként, bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettéért,
  • két rendbeli, bűnszervezetben, gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban elkövetett vesztegetés bűntettéért,
  • két rendbeli vesztegetés elfogadása bűntettééért,
  • két rendbeli, társtettesként bűnszervezetben elkövetett, kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntettééért,
  • két rendbeli folytatólagosan, és felbujtóként elkövetett hamis magánokirat felhasználása vétségéért.

A NAV 2014 júliusában indított eljárást Simonka ellen, költségvetési csalás bűncselekménye miatt, az ügyet 2016-tól a Központi Nyomozó Főügyészség vitte tovább.

A Demokratikus Koalíció pedig egy, a 168 órához Vadai Ágnes által eljuttatott közleményben fírtatja, miért is pózol Magyarország miniszterelnöke egy olyan közszereplővel, aki 1,4 milliárdnyi közpénzt sikkaszttott.

„A bűntettért, amivel Simonka Györgyöt gyanúsítják, akár húsz év szabadságvesztés is kiszabható. Ezt az embert tartotta fontosnak Orbán Viktor hivatalában, nagy nyilvánosság előtt fogadni.”

-írják.

A közleményben az is szerepel, hogy egyúttal írásban is érdeklődnek Orbán Viktornál: mi volt a találkozó célja, miről kívánt egyeztetni a miniszterelnök a politikussal?

A fideszes politikus egyébként legutóbb a Budapest Pride-on háborodott fel nyilvánosan, de a Facebook-posztját azóta már letörölte.