Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem csak a DK, a Momentum és a Párbeszéd sem támogatja a jobbikos ózdi polgármestert

Ez a cikk több mint 4 éves.

Július 4-én jelentette be a DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP és a Mindenki Magyarországa Mozgalom, hogy a 2014 óta polgármesterként tevékenykedő jobbikos Janiczak Dávid mögé áll be Ózdon. A bejelentésben részt vevő ellenzéki pártok által akkor aláírt közlemény szerint egyikük sem indított volna saját jelöltet Janiczakkal szemben az őszi önkormányzati választáson.

Frissítés (07.13. 15:50): az Alfahír szerint a DK ózdi szervezetét meglepetésként érte a párt elnökségi határozata, miszerint nem támogatja Janiczak Dávid jelöltségét. A DK helyi szervezete nem fogadja el az elnökség döntését, továbbra is Janiczakot támogatja.

Néhány nappal a bejelentést követően azonban a DK szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében jelezte, hogy a párt országos elnöksége úgy döntött, mégsem támogatja Janiczak Dávid ózdi polgármester-jelöltségét. Erről szombaton hivatalos sajtóközleményt is kiadtak, melyben a párt Janiczak „széleskörben köztudott korábbi neonáci megnyilvánulásaira” hivatkozva utasította vissza jelöltségének támogatását.

„Bár a kígyó a bőrét levedli, a politikában indokolt az elvek számonkérése” – írják a közleményben.

Ahogyan arról mi is írtunk a pártok bejelentését követően, Janiczak Dávid korábban rasszista és szexista kijelentéseket is tett, egy tavaly nyilvánosságra hozott hangfelvételen pedig egy női beosztottját fenyegette szexuális erőszakkal.

Azonban nem csak a DK akadályozta Ózdon a teljeskörű ellenzéki összefogást:

a Momentum és a Párbeszéd eleve nem is ment bele Janiczak támogatásába.

A Párbeszédnek már korábban is súlyos gondjai voltak Janiczakkal, aki polgármestersége alatt számos olyan intézkedést tett, amelyek a szegényekkel és cigányokkal szemben kirekesztők voltak, valamint „haveri, urambátyám szempontok alapján” döntött arról, ki kaphat szociális bérlakást és ki nem.

A Momentum elnöksége pedig Donáth Anna kezdeményezésére hozta azt a döntést, hogy nem támogatja Janiczak jelölését. Donáth a Mércének elmondta, számára

a vörös vonal a rasszista és szexista kijelentéseknél húzódik, Janiczak esetében ráadásul súlyosbító tényezőnek találja, hogy évekkel ezelőtti kijelentéseiért nem kért még bocsánatot.

Donáth ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az elnökség elvi kérdések mentén meghozott döntése az ózdi összefogásról nem a Jobbik elítélése, hanem Janiczak Dávidé.

A jelenleg rendelkezésre álló információ alapján azonban az LMP, az MSZP, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Jobbik továbbra is Janiczakot támogatja Ózdon.