Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az egyéni képviselők megvannak, már csak polgármester-jelölt kell Ferencvárosban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Még nem tudni, mikor lesz pontosan az előválasztás Ferencvárosban, de az egyéni képviselőjelöltekről már nagyjából sikerült megállapodniuk a pártoknak a kerületben.

A Momentum, az MSZP, a DK  3-3-3, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd pedig 1-1-1 egyéni képviselői helyet kap Budapest IX. kerületében, illetve arról is sikerült megegyezni, hogy a kompenzációs listára milyen sorrendben kerüljenek fel a nevek.

Ahogy azt mi is megírtuk korábban, a kerületben egyelőre nem sikerült megállapodni arról, hogy ki legyen az ellenzéki együttműködés (ez az összefogás újratervezett szakkifejezése) közös polgármester-jelöltje.

Áprilisban még úgy tűnt, hogy a kerületben a Párbeszéd állíthat majd polgármester-jelöltet (bár akkor sem neveztek meg senkit), az EP-választási eredmények tükrében viszont végül a Momentum kapta meg a lehetőséget.

Ők végül a korábban LMP-s, immár momentumos Jancsó Andreát indítanák, az ellenzéki pártok helyi alapszervezeteinek támogatásával. Csakhogy július 4-én Baranyi Krisztina Csárdi Antal LMP-s egyéni képviselővel és Gegesy Ferenccel, Ferencváros volt polgármesterével közösen tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy ő is megméretteti magát a kerületben, azt pedig már korábban is tudni lehetett, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt támogatja ebben.

Ma Kerpel-Fronius Gábor, akit a Momentum főpolgármester-jelöltként indított az ellenzéki előválasztáson (ahol végül Karácsony Gergely nyert) jelentette be, hogy Ferencvárosban is sikerült megegyezni a kerületben az egyéni képviselőjelöltekről, a végső cél pedig az, hogy az önkormányzati választásokon egységes jelöltek induljanak mindenhol.

„A Momentum is ötpárti megállapodásra törekszik, azt szeretnénk, hogy mindenhol helyileg ismert, hiteles emberek induljanak el, hogy megrendítsük a Fidesz hatalmát” – mondta Kerpel-Fronius.

Azt azonban jelezte, hogy bár a megállapodás a pártok között e tekintetben megszületett, a polgármester-jelölt személyéről előválasztás fog dönteni.

Azt a Momentum volt főpolgármester-jelöltje is hangsúlyozta: fontos, hogy az előválasztásban résztvevők elismerjék, hogy amennyiben vereséget szenvednek, támogatják a győztes jelöltet ősszel.

Ezt a jelenlévő pártok (a DK, a Jobbik, a Momentum és az MSZP) képviselői a sajtótájékoztatón meg is tették: jelezték, hogy mindenképpen a mögé a jelölt mögé állnak be, aki az előválasztáson megszerzi a szavazatok többségét.

Az, hogy előválasztás döntsön a kerületben, az ellenzéki főpolgármester-jelöltek megmérettetésének tükrében logikus lépésnek tűnik, ám kezdetben a Momentumnak (mint a helyi polgármestert jelölő pártnak) voltak kétségei.

Berg Dániel, a Momentum elnökségi tagja július elején, Baranyi bejelentésének napján még azt nyilatkozta a Mércének:

„három hónappal a választások előtt, se idő, se erőforrás sincs egy előválasztás lebonyolítására, a Momentum arra akarja fordítani az energiáit és erőforrásait a kerületben, hogy legyőzze a Fideszt”.

Végül mégis tartanak előválasztást Ferencvárosban, ennek a pontos időpontja, illetve a lebonyolításának feltételei egyelőre még nincsenek tisztázva.

Az biztos, hogy a határidő szűkös (és nem sokat segít az sem, hogy nyár lévén politikai holtszezonba léptünk), így kérdéses, hogy az előválasztáson elinduló Baranyi és Jancsó mennyire tud majd hatékonyan kampányolni és mozgósítani.

A sajtótájékoztatót itt lehet megnézni: