Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az MSZP támogatná az előválasztást Ferencvárosban a Baranyi-Jancsó párbaj eldöntésére

Ez a cikk több mint 4 éves.

A budapesti IX. kerület közös ellenzéki polgármesterjelöltjének személye körül kialakult, ellenzéki pártok közötti nézeteltérés tisztázására, és a lakosság által a legnagyobb mértékben támogatott közös jelölt megtalálásának céljából

a Magyar Szocialista Párt a budapestihez hasonló előválasztást javasol Ferencvárosban – értesült az Index.

A mai nap folyamán, azaz csütörtökön Gegesy Ferenc volt polgármester, valamint Csárdi Antal társaságában a Magyar Kétfarkú Kutya Párt után a Lehet Más a Politika is bejelentette, hogy Baranyi Kriszta független jelöltet támogatják, aki a kerületben igen magas népszerűségnek örvend, emellett a parkolási maffia felderítésében is elévülhetetlen érdemeket szerzett.

Ezzel szemben az ellenzéki összefogás pártjai az LMP-sből momentumossá vedlett Jancsó Andreát támogatnák. Az ügyet bonyolítja, hogy az ellenzéki osztozkodás korábbi fázisában a Párbeszéd jelölhetett volna polgármestert, azonban miután az EP-választáson átrendeződtek az erőviszonyok, az újraosztás után a Momentum kapta a kerületet.

Az ellenzéki összefogásnak pedig elvileg az MSZP is része, tehát az osztozkodás alapján a Momentum jelöltjét kellene támogatniuk, ehhez képest álltak az előválasztás ötlete mellé – mely egyébként hosszabb távon a Momentum pozícióit gyengíthetné, mely ugyan váratlanul sikeres volt az EP-választáson, a fővárosi előválasztáson jelöltjük, Kerpel-Fronius Gábor nem tudta megverni az MSZP-P-s Karácsony Gergelyt.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Kanász-Nagy Máté, az LMP ügyvezetője szerint Baranyi bejelentése Csárdi magánakciója volt, azt nem egyeztette a párt vezetésével – ugyanakkor hozzátéve, meg kell találni a legjobb konszenzusos jelöltet.

Baranyi a csütörtöki bejelentésen többek között azzal érvelt saját maga mellett, hogy a Karácsony által rendelt közvélemény-kutatás szerint ő a legnépszerűbb szóba jöhető jelölt a kerületben,

a jelölt személyét pedig nagymintás felmérés vagy előválasztás segítségével lehetne eldönteni.

Berg Dániel, a Momentum elnökségi tagja ezzel szemben azt hozta fel, hogy

„három hónappal a választások előtt, se idő, se erőforrás sincs egy előválasztás lebonyolítására, a Momentum arra akarja fordítani az energiáit és erőforrásait a kerületben, hogy legyőzze a Fideszt”.

via Index / Mérce
Címlapkép: Mérce fotó