Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az S&D sem támogatja a fideszes jelölteket az EP-bizottságok alelnöki posztjaira

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az Európai Szocialisták és Demokraták (S&D) csoportja sem támogatja ma, hogy fideszes jelölteket válasszanak a szakbizottságok alelnöki posztjaira

Az S&D ma reggeli frakcióülésén – Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökaspiráns meghallgatása előtt – rendkívüli napirendi pontként szavazott arról, hogy a frakció milyen álláspontot képviseljen a Néppárt (EPP) fideszes bizottsági jelöltjeivel kapcsolatban – írja Ujhelyi István szocialista EP-képviselő Facebook-oldalán.

A szocialista EP-képviselő emlékeztetett arra is, hogy a Fidesz öt képviselőjét is jelölték különböző európai parlamenti szakbizottságok alelnöki posztjaira,

„melyek közül Deutsch Tamás költségvetési ellenőrző bizottságban betöltött alelnöki posztja önmagában az európai értékek arcul csapásával érne fel. Felháborító és megengedhetetlen, hogy az Európai Unió ellen hazug hadjáratot folytató Orbán-rezsim katonáit ültessék fontos pozíciókba az Európai Parlamentben!”

Az S&D frakció „elsöprő” többséggel megszavazta, hogy nem fogja támogatni a fideszes jelölteket a szakbizottságok alelnöki posztjaira.

„Egyértelmű jelzést küldünk tehát Orbán Viktornak: aki a jogállamiság lebontásával putyini diktatúrát épít Európa közepén, annak nincs helye az EP meghatározó posztjain sem. Európa ellenségeinek mi nem osztunk lapot!”

Meglehetősen fogy a levegő a fideszes alelnök-aspiránsok körül. A Demokratikus Koalíció szintén ma, közleményben jelezte:

„Az EP baloldali-demokrata frakciója ma reggel tartott ülésén a Demokratikus Koalíció EP-képviselőinek javaslatára úgy döntött, hogy nem szavazza meg a Fidesz által jelölt politikusokat a Parlament szakbizottságainak vezető tisztségeire. Az ok egyszerű: az európai politika irányításában nem vehetnek részt a közös Európa ellenségei, az európai integráció rombolói.”

És ahogy azt tegnap mi is megírtuk, az Emmanuel Macron francia elnök embereiből, és az ALDE liberális frakcióból alakult Renew Europe (Újítsuk meg Európát), Európai Parlamenti frakció is úgy döntött, hogy egyetlen olyan tagállami kormánypárt EP-bizottságokba történt jelölését sem szavazzák meg, amely ellen a jogállamiságot vizsgáló 7-es cikkelyes eljárás van folyamatban.

Ujhelyi István Facebook-posztja itt olvasható:

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke integet beszéde végén a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén a Bálna Budapest rendezvényközpontban az EP-választás napján (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)