Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A liberális EP-frakció nem szavazza meg a fideszes EP-bizottsági jelölteket

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az Emmanuel Macron francia elnök embereiből, és az ALDE liberális frakcióból alakult Renew Europe (Újítsuk meg Európát), európai parlamenti frakció úgy döntött, egyetlen olyan tagállami kormánypárt EP-bizottságokba történt jelölését sem szavazzák meg, amely ellen a jogállamiságot vizsgáló 7-es cikkelyes eljárás van folyamatban. Közölte a frakció Twitter-fiókján keresztül.

A mai Renew frakcióülés határozata jelenleg két párt, a lengyel PiS és a magyar Fidesz jelöltjeire vonatkozna. A liberális frakció azt írta:

„A Renew Europe a jogállamiság talaján áll, és támogatja a demokráciát.”

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője a Mércének a döntést úgy indokolta, az azt mutatja, hogy a Fidesz és a jogállamiság ügyét az EP-ben nem „magyar kérdésként”, hanem európai ügyként kezelik, hogy hogy nem fordulhat elő, hogy

„Európát és a jogállamiságot pusztító politikai erőkre szavazzanak a Renew frakció tagjai”

Kiemelte, ő maga azért is örül a napirendi pont felvetésének, és elfogadásának amelyet ő és Cseh Katalin is szorgalmaztak, mert felháborítónak tartotta, hogy a Fidesz felfüggesztése ellenére az Európai Néppárt mégis engedte jelölni például Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselőt a jogállamisággal foglalkozó LIBE bizottság alelnöki posztjára, vagy Deutsch Tamást a korrupcióval foglalkozó bizottságba, ugyancsak alelnöknek.

Donáth szerint ezeket a bizottságokat a Fidesz néppárti delegációja „nem véletlenül célozta meg”, hiszen éppen itt akarják elejét venni komolyabb EU-s akcióknak.

A Momentum EP-képviselője ehhez hozzátette, nem tartja elfogadhatónak, hogy legnagyobb jobboldali EP-frakció, a Néppárt ilyen mértékben át akarja tolni a felelősséget a bizottságokban más pártok képviselőire, hiszen szerinte a Néppárti EP-frakció csak azért fogadta el a fideszes jelöléseket, hogy utána úgyis leszavazzák őket a bizottságokban, és nem nekik kell konfliktust vállalniuk.

Donáth szerint ezért a Néppártot elvi álláspont elfogadására kell kényszeríteni, hiszen nemcsak a saját felfüggesztési határozatukat veszik ezzel semmibe, de azt is hogy Orbánék ellen konkrét, 7-es cikkes eljárás is folyamatban van a Sargentini-jelentés tavaly szeptemberi megszavazása óta.

Donáth Anna egyébként úgy véli, ha csak a Renew frakció tagjai szavaznak nemmel ezekre a bizottsági jelölésekre, akkor a fideszesek akár sikeresek is lehetnek, viszont információi szerint a Zöldek frakciója az övékhez hasonló elvi álláspontot fogadott el nemrég, és a szociáldemokrata EP-képviselők többsége szerinte ugyancsak el fogja utasítani a jelöléseket.

Az Európai parlament különböző szakbizottságainak elnöki és alelnöki pozícióiról a következő napokban szavaz a kormány, itthon is nagy port kavart azonban, hogy a jogállamiság miatt akár szavazatmegvonással is szembenéző Fidesznek éppen a korrupciót és jogállamiságot vizsgáló bizottsági alelnök-jelöltjei ellen pártcsaládjuk vezetése nyíltan nem emelt szót.

Címlapkép: Momentum