Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Debrecenben nem lesz teljes ellenzéki együttműködés a jobbikos polgármester-jelölt mögött

Ez a cikk több mint 4 éves.

Komoly nézeteltérések alakultak ki a debreceni ellenzék pártjai között, miután a Momentum és az LMP helyi szervezetei hivatalosan is Kőszeghy Csanád Ábel jobbikos önkormányzati frakcióvezető polgármester-jelöltségét támogatják a városban.

Kőszeghy Csanád ma az MTI-nek adott nyilatkozatában azt mondta, „továbbra is nyitott” a más pártokkal való egyeztetésre, ugyanakkor jelen pillanatban polgármesterségét csak a Momentum, az LMP és a Jobbik támogatja.

A Debreciner helyi, független hírportál beszámolója szerint főleg a városi Demokratikus Koalíció és MSZP nem szeretné, hogy éppen Kőszeghy legyen a jelölt, Varga Zoltán DK-s helyi elnök az erről kiadott közleményében pedig úgy fogalmazott, Kőszeghy támogatói „önkényesen felrúgták” a kialakuló megegyezésben foglaltakat, és az események elé szaladva jelölték Kőszeghyt.

Varga fölveti, a debreceni bejelentés „pokoli nehéz helyzetbe sodorta az együttműködésen dolgozó pártok és a változást akaró ellenzéki szavazók egyre népesebb táborát.”

A helyi Momentum  szerint viszont a DK és az MSZP csak „a saját hasznukat nézik”, amikor azt állítják, hogy miattuk nem folytatódnak tovább az összellenzéki tárgyalások. Szabó Bence, debreceni Momentum elnökségi tag szerint ugyan a helyi pártok közötti kölcsönös tisztelet továbbra is fontos nekik, azonban szerinte a DK az EP-választáson elért sikerét félreértelmezte, amikor új követelésekkel állt elő:

„a legutóbbi választási eredmények kapcsán a belpolitikai erőviszonyokban bekövetkező változások sem jogosítják fel egyik szereplőt sem, hogy csak saját hasznát maximalizálja, ha a valódi cél a NER rendszerének megbontása”.

– írta a Debrecinernek adott válaszában.

Sokkal élesebben fogalmazott a Kőszeghyt jelölő helyi Jobbik, akik arra az esetre is visszautaltak, amikor a debreceni DK elnök a Soros-kampányt kritizálva, alufóliasisakban jelent meg a közgyűlésen:

„Bízunk benne, hogy megsütötte a nap Varga Zoltán fején az alusisakot, és csak ezért beszél zöldségeket, nem pedig azért támadja az ellenzéki pártokat, mert a Fidesz malmára szeretné hajtani a vizet.”

A Jobbik debreceni alapszervezete szerint az ügyben az történt, hogy az ellenzéki egyeztetések során a DK „a Jobbik kiszorítására” játszott, ezért feleslegesnek találták a további egyeztetést. Hasonlóképpen döntött a Hajdú-Bihar megyei LMP is, amelynek elnöke, Jármi Péter ugyancsak közölte, nem folytatják tovább a tárgyalást az MSZP-vel és a DK-val.

Így az, hogy teljes körű koordináció és együttműködés következne Debrecenben is, mostanra kizárhatóvá vált.

Kósa Lajos fideszes erős ember egykori városában 2014-ben fideszes utódja, Papp László fölényesen, 56,4%-kal győzött, utána súlyosan lemaradva, 15,4%-ot kapott Kőszeghy, a DK-s Varga Zoltán pedig 13%-kal, kicsivel lemaradva a harmadik lett.

A május 26-i EP-választásokon ezzel szemben a DK a városban már a második lett 15,9%-kal, a Momentum 11,3%-kal itt is a harmadik helyet szerezte meg, míg a Jobbik jócskán alulteljesítve csupán 5,4%-ot hozott. A Fidesz listája azonban ekkor is toronymagasan, 53,1%-kal vitte el a várost.

Korábban Ózdon is kisebb nézeteltérés keveredett abból, hogy míg egyes ellenzéki pártok a jobbikos polgármester, Janiczak Dávid mögé álltak be, más pártok (Párbeszéd és DK) ezt nem kívánták meglépni.

(MTI, Magyar Narancs, Debreciner)

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt