Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szövetségben indul a várkerületi ellenzék az önkormányzati választáson

Ez a cikk több mint 4 éves.

Azt már péntek óta tudni lehet, hogy az ellenék közös polgármesterjelöltje az I. kerületben V. Naszályi Márta párbeszédes képviselő lesz.

Vasárnap sajtótájékoztatón a várkerületi ellenzék sajtótájékoztatón mutatta be egyenkitűzőben megjelent önkormányzati képviselőjelöltjeit, akik – mint elmondták – szövetségben indulnak az őszi választáson.

V. Naszályi Márta polgármesterjelölt felvezetőjében azt mondta „bravúr megismétlésére” készül az I. kerületi ellenzék, miután ugyanitt a tavalyi országgyűlési választáson a „jelöltek önmérséklete és együttműködése” nyomán a legesélyesebb ellenzéki kihívó jelölt le tudta győzni a Fidesz jelöltjét (Mint ismert, akkor az LMP-s Csárdi Antal győzött).

„Jelenleg a kerület vezetése nem a kerületben élők, hanem a kormány érdekeit szolgálja a kerületben élő rovására, „vörös szőnyeget terít a kormány vári terjeszkedése elé” – mondta el V. Naszályi. A párbeszédes politikus szerint jelenleg  a kiváltságosaknak jó lakni, vállalkozni a várnegyedben, mindenki más ki van szolgáltatva az önkényes döntéseknek és a rossz közszolgáltatásoknak.

A jelen lévő jelöltből négyen szólaltak fel, közülük a független Vámos Ágnes arról beszélt, hogy sokkal jobban kéne kezelnie a kormányzati negyed várba költözését a kerület vezetésének, amelynek kapcsán már most állandósultak az áramszünetek és a parkolási a káosz. Emellett Arra is kitért, hogy a vári civil közösségek nagyon egyoldalúak, kevés olyan kulturális esemény van, amelyek nem kapnak megfelelő helyszínt sokszor kis lakások falai közé szorítják őket. Végül arról beszélt ő maga is önkormányzati lakásban él és vállalkozik a kerületben, és a saját példáján keresztül szeretné bizonyítani, hogy be lehet és bele kell állni a Fidesz elleni küzdelembe.

A momentumos Gelencsér Ferenc úgy fogalmazott, ki kell mondani hogy 30 évvel ezelőtt nem történt meg a rendszerváltás, az őszi önkormányzati választáson azonban végre tenni lehet azért, hogy ténylegesen végbe menjen.

Simon György szerint valójában hízelgő a kormánysajtó által az ellenzéki együttműködésre ragasztott „szivárványkoalíció” elnevezés, mivel a szivárvány együtt, egy irányba tartva fehér fényt adnak ki, és ennek a fehér fénynek kell a reményt jelentenie a NER sötétségében.

Varga Dániel szerint a kerület mostani vezetése a szó valódi és átvitt értelmében is sokat tett a süllyedésért: ténylegesen azért, mert a Várhegy Duna felőli oldal több ingatlan is megsüllyedt, átvitt értelemben pedig azért, mert az önkormányzat a fideszes haveroknak és oligarchának mélyen áron alul ad ki önkormányzati ingatlanokat.

A budavári ingatlanüzletekről, és a Várba költöző prominens kormányközeli személyekről mi is többször írtunk.

V. Naszály Márta újságírói kérdésre történelmi lehetőségnek nevezte, hogy 23 kerületből 20-ban megszületett az ellenzéki megállapodás, és a másik háromban is remény van arra, hogy a közeljövőben megkezdhessék a közös munkát. A ferencvárosihoz hasonló eldöntendő vitás kérdésekre vonatkozóan úgy fogalmazott: most új dolgot próbál ki az ellenzék ezzel a típusú együttműködéssel, ennek a folyamatnak az útja pedig lehet „rögös”, de a kerületek többségében szerinte nincs vita a jelöltségekről.

A teljes jelöltbemutató sajtótájékoztató itt nézhető végig: