Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Extrém forróság érkezik Alaszkába

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az eddigi legmagasabb mért hőmérséklet 29,5 Celsius-fok volt Alaszkában, ezt 1969-ben mérték. Az amerikai államban most ennél is magasabb hőmérsékletre kell a napokban számítani, a tegnapi nap folyamán már 31,6 Celsiust mértek ugyanott (Anchorage -ben), ahol ’69-ben.

Az extrém meleget egy úgynevezett hőkupola okozza, ami az óceán felől érkező meleg levegőt „csapdába ejti”, egy magas nyomású légköri örvényben. A szakértők szerint ráadásul a hőhullám Alaszkába pont egy rekord száraz és rekord meleg júniusi időszak után érkezik.

„Az ilyen típusú extrém időjárási jelenségek egyre valószínűbben fognak előfordulni a felmelegedő bolygónkon. (…) Nem a klímaváltozás okozza, de hozzájárul.”

– nyilatkozta Rick Thoman, fairbanks-i klimatológus az NBC News-nak.

A világ több pontján is érezhetők rekord magas hőhullámok, a héti eleji spanyolországi-franciaországi 40 fok feletti kánikula közben – ahogy azt a héten megírtuk – India épp történelme legnagyobb szárazságát éli át, de nem is kell ilyen messzire menni, hogy példát találjunk a klímaváltozással járó extrém szárazságra a mi térségünkben, ugyanis

Lengyelország épp a szó szoros értelmében elszárad.

A napi.hu a lengyel Gazeta nyomán azt írta, az elmúlt két évtized legforróbb júniusán van túl az ország, és ez még csak a kezdet, tekintve hogy a nyár folyamán az átlagos hőmérséklet még bőven emelkedhet, erre pedig nem csak a lakosság, de a gazdaság sincs felkészülve.

NBC News