Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ha ez így megy tovább, Lengyelország elszárad

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ahogy azt a héten megírtuk, India épp történelme legnagyobb szárazságát éli át, azonban nem kell ilyen messzire menni, hogy példát találjunk a klímaváltozással járó extrém szárazságra, ugyanis

Lengyelország épp a szó szoros értelmében elszárad

– írja a Napi.hu.

A lap a lengyel Gazeta nyomán azt írja, az elmúlt két évtized legforróbb júniusán van túl az ország, és ez még csak a kezdet, tekintve hogy a nyár folyamán az átlagos hőmérséklet még bőven emelkedhet, erre pedig nem csak a lakosság, de a gazdaság sincs felkészülve.

Az elmúlt hónapban az ország jelentős energiaimportra szorult, ugyanis a lengyel termelőkapacitások nem voltak elegendők, hogy kielégítsék a hőség miatt megnőtt energiaigényt, főképp a klímák és hűtőberendezések üzemeltetése igényelt a megszokottnál több áramot. Ennek következtében pedig szerdán megdőlt az egy nap alatti energiaimport rekordja is, miközben sok gépi berendezés is felmondta a szolgálatot.

Lengyelország június során hat környező országból importált villamos energiát, azonban ezen országok kapacitásai sem végtelenek, ráadásul a környező országok energiaszükségletének egy részét atomerőművekkel elégítik ki. Azt pedig semmi sem garantálja, hogy idén a tavalyihoz hasonlóan ne kelljen rövidebb-hosszabb időre csökkenteni a termelésüket, amennyiben a nyári kánikulában a folyók nem képesek megfelelő hűtést biztosítani a reaktoroknak, így elképzelhető, hogy a későbbiekben korlátozni kell majd a fogyasztást.

 

A megszokottnál átlagosan legalább öt fokkal melegebb van, miközben tombol a szárazság, és a lakossági vízellátás is akadozik – egyes településeken konkrétan nem folyik víz a csapból, lajtoskocsikkal vagy palackozott vízzel látják el a lakosságot.

A hatóságok figyelmeztettek, hogy tíz vajdaságban – megyében – is problémák lehetnek a kutak vízhozamával a talajvíz szintjének a csökkenése miatt. Amennyiben pedig a kutak kiszáradása miatt mélyebb kutakat fúrnak mélyebben lévő vízrétegek elérésére, a probléma hosszú távon nem oldódik meg, ugyanis továbbra sem biztosított a vízrétegek utánpótlása, így csak egyre mélyebben lévő tartalékok ürülnek ki.

A mezőgazdaság is megszenvedi a meleget, így amellett hogy az energiahordozók és a munkaerő ára is növekedett – utóbbi jelentős része el is tűnt, tekintve hogy az EU centrumországaiban hasonló tevékenységért jóval magasabb bérek is elérhetők – a szárazság is igen súlyosan nehezíti a termelést.

Magyarán a vízhiány miatt elszárad a termény, emiatt nő az élelmiszerek ára, vagyis a lakosság amellett, hogy a szó szoros értelmében a bőrén érzi a történelmi hőséget, a pénztárcáján is követheti a hatást – a lengyel mezőgazdasági miniszter már a hónap közepén figyelmeztetett a várható katasztrofális következményekre.