Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kémprogramokat telepítenek a Kína ujgur tartományába utazó turisták telefonjaira a hatóságok

Ez a cikk több mint 4 éves.

Teljesen titokban a leginvazívabb kémprogramokat telepítették azoknak az utazóknak a mobiltelefonjaira a kínai határőrök, akik Hszincsiang-Ujgur tartományban léptek be az országba – derült ki a Guardian brit online kiadásának exkluzív riportjából.

A Guardian a New York Times és a Süddeutsche Zeitung által folytatott oknyomozás kiderítette ugyanis, ha a kínai határt nyugati szomszédja, Kirgizisztán felől éppen a most táborokba zárt és üldözött muszlim ujgurok által lakott tartományban lépik át külföldiek, onnantól fogva egy, a kínai határőrök által útlevélellenőrzéskor mobiltelefonokra telepített program az összes emailt, fényképet, Messenger- és SMS-üzenetet, valamint az illető telefonkönyvét is a hatóságok felé továbbítja.

A SZ újságírói a titkos applikáció nyomait is rögzítették, egyszerű androidos ikonnal, és a kínai Feng-csaj felirattal jelent meg, amely a mandarin nyelvben mézgyűjtő méhekre utal.

Kép: Süddeutsche Zeitung

Kép: Guardian

Az applikáció telepítését a kirgiz-kínai határon, Erkecstam átkelőnél minden belépő megkapja, persze anélkül, hogy ezt közölnék velük.

Nem lehet ugyan pontosan tudni, hogy a telepítés automatikusan aktiválódik-e minden Hszincsiang tartományban található személy esetén, avagy csupán az ellenőrzés alatt kapták meg a belépők, a lap által megkérdezett Edin Omanović, a Privacy International kampánycsoporttól viszont azt nyilatkozta az esetekkel kapcsolatban, azok mindenképpen nagy aggodalomra adnak okot, főleg egy olyan tartományban, ahol akár egy mobilapp letöltése vagy egy keresőszó is átnevelő táborba juttathat.

A telepített Android-alkalmazásokat átvizsgálták kiberbiztonsági szakértők is, akik arra jutottak, hogy az app nemcsak tovább küldi érzékeny adatainkat a telefonról, de valószínűleg kulcsszavas szűrése is van olyan kifejezésekre, mint „iszlám”, „Korán”, „Allah”, – nem meglepő módon blokkolják az Al-Káida magazinjának elérhetőségét is, de a Dalai Láma írásait, vagy az Unholy Grave nevű japán metálbanda számait is.

Ezért feltehetőleg ez a program a kínai korlátozott intranetet szűrő „feketelisták” alkalmazásának egy további, veszélyesebb változata lehet.

Hivatalos adatok szerint minden évben hozzávetőleg 100 millió ember utazik át valamilyen formában Hszincsiang tartományon, őket a telefonos telepítés mindenképpen érintheti.

Európaiaknak nyilvánvalóan szokatlan módon a határátkelés Kirgizisztán és a Kínai Népköztársaság között nem túl egyszerű: minden utazónak fel kell oldania okostelefonja zárkódját a hatóságok előtt, és úgy a telefont át kell adnia részükre, hivatalosan tiltott tartalom után nézik csak át. Ehhez a művelethez a kínai határőrség jelenleg egy külön szobában egy vizsgálóprogramot telepít fel a telefonokra – erről tájékoztatják is a határátlépőt – míg az iPhone-okat egy fizikailag csatlakoztatható szkenner nézi át.

Az Androidos telefonoknál telepített appot minden esetben letörlik a vizsgálat után a hatóságok, úgy tűnik azonban, hogy egy titkos, láthatatlan kémprogram rajtuk marad, és szorgosan küldi az adatokat.

Összességében az újságok felkért szakértői a bochumi, németországi Ruhr Egyetemről megállapították, hogy a program minden valószínűség szerint a határőrség szervereire küld el minden adatot.

A kínai kormány nem reagált még a Guardiannek az értesülésekre, korábban azonban kormányzati források azt mondták, nagyszerű ötlet volt az ujgurok digitális megfigyelése, hiszen nagyban növelte a tartomány biztonságát az új rendszer.

Címlapkép: Asian Bulletin News, Twitter