Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Németország elnöke és külügyminisztere is kiállt a menekültmentő hajóskapitány mellett

Ez a cikk több mint 4 éves.

„Aki emberéleteket ment, az nem lehet bűnöző”

– nyilatkozta a német ZDF televíziónak Frank-Walter Steinmeier német szövetségi államfő vasárnap.

Steinmeier azzal kapcsolatban nyilatkozott így, hogy szombaton hajnalban az olasz hatóságok őrizetbe vették Carola Racketét, aki a Sea Watch 3 nevű hajó kapitányaként bajbajutottakat mentett Líbia partjainál, majd az olasz Lampedusa kikötőjében kétheti tengeri hányódás után kikötött, az oalsz vám- és pénzügyőrök (illetve Salvini olasz belügyminiszter tiltása) ellenére.

Az elnök mellett Heiko Maas német külügyminiszter (SPD) is állást foglalt a kérdésben, szerinte

„emberéletek mentése humanitárius kötelesség. A tengeri mentést nem szabad kriminalizálni. Az olasz igazságügyön múlik, hogy sietve tisztázza a vádakat.”

A Sea Watch nevű német civil szervezet hajója június 12-én mentett ki Szicília közelében nemzetközi vizeken 53 embert, és azóta nem kapott kikötési engedélyt sem a legközelebbi olasz kikötőkben, sem másutt. Carola Rackete, a hajó kapitányának bűne többek között az volt, hogy a mentés után megtagadta a líbiai parti őrség utasítását, hogy vegye Tripoli felé az irányt. A nemzetközi jog szerint ugyanis ilyen esetben a legközelebbi biztonságos kikötőbe kell eljutni, Líbia pedig nem tekinthető biztonságosnak (maga a parti őrség státusza is vitatott…).

Június 26-án délután Rackete kapitány Lampedusa felé vette az irányt, és nem volt hajlandó engedelmeskedni a vámügyőrség hajójának, amely fel akarta tartóztatni.

A hajó szerdán kora este érkezett a kikötő közelébe, ekkor az olasz hatóságok felmentek a fedélzetre, ellenőrizték a jármű és a legénység papírjait, majd folytatódott a várakozás – a belépési engedélyt csütörtökre virradóra sem kapták meg.

Matteo Salvini második, úgynevezett közbiztonsági rendelete e hónapban lépett érvényre, ennek értelmében Rackete 50 ezer eurós bírságot és a hajó lefoglalását kockáztatja, valamint amennyiben bűnösnek találják az illegális migráció elősegítésében, 5-től 15 évig terjedő börtönnel is sújtható. Ehhez jön még potenciálisan 3-10 év börtön, mert ellenszegült egy hadihajó utasításának.

Végül péntek éjjel, miután már 48 órája várakozott Lampedusa közelében, Carola Rackete ismét úgy döntött, engedély nélkül áll be a kikötőbe. Ekkorra a hajón már nagyon veszélyessé vált a helyzet az NGO tájékoztatása szerint. Csütörtökön evakuáltak két beteget, és többen azzal fenyegetőztek, hogy a vízbe vetik magukat.

Éjjel 1.30 körül a Sea-Watch 3 megindult a kikötő felé, Rackete újra figyelmen kívül hagyta a vámosok tiltását, akik ezúttal fizikailag is megpróbálták feltartóztatni a hajót, amely végül kikötött Lampedusa kereskedelmi kikötőjében. A manőver során a hatóságok hajói beszorultak a móló és a Sea-Watch 3 közé, ami a sajtó szerint tovább súlyosbítja a lehetséges vádakat, mert elsüllyesztési kísérletnek minősülhet.

A Sea Watch Italy képviselői úgy nyilatkoztak, hogy a döntést a reményvesztettség motiválta, és a kapitánynak nem volt más opciója: annak ellenére, hogy 36 órával korábban jelezte, hogy vészhelyzetben van, nem köthetett ki.

Rackete, akit egy kisebb szimpátiatüntetés várt a parton, azt mondta, hogy az NGO ügyvédjei segítségével küzd majd a vádak ellen: „Most csak azt akarom, hogy az emberek a szárazföldre léphessenek.”

Steinmeier elnök -aki szerint Olaszországnak másként kellene kezelnie a Sea Watch körüli szituációt – közölte, hogy ha Észak-Afrikában nem csillapodik a helyzet, akkor folytatódni fog a menekülők Európa felé áramlása a Földközi-tengeren keresztül, ezért

„Többet kell tenni. Európának nagyobb szerepet kell vállalnia”

A teljes interjú az elnökkel este lesz látható a ZDF csatornáján.

Carola Racketéről a Mércén Tamás Gáspár Miklós írt szombaton véleménycikket.

(MTI)