Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tényleges életfogytiglant kapott a Charlottesville-ben kocsival tömegbe hajtó neonáci

Ez a cikk több mint 4 éves.

Tényleges életfogytiglani börtönbüntetést kapott az amerikai James Alex Fields, aki 2017 augusztusában egy szélsőjobboldali megmozduláson ellentüntetők közé hajtott autójával, megsebesített 19 embert és megölt egy 32 éves nőt, Heather D. Heyert – számolt be róla a Guardian.

Ahogy arról korábban (itt és itt) írtunk, a férfi, aki magát nyíltan neonáciként határozta meg, a 2017 augusztus 11. és 12. közötti, virginiai utcai megmozdulások alatt követte el a merényletet.

A virginiai kisvárosban az egyetem melletti, Robert E. Lee déli tábornokról elnevezett parkot a történtek előtt másfél évvel „Emancipáció” parknak nevezték át, és az 1861-1865-ös amerikai polgárháborúban vesztes konföderációs erők tábornokának  szobrát is el kívánták távolítani.

Számos fehér felsőbbrendűséget hirdető, ultranacionalista és újnáci szervezet közösen hirdetett meg ez ellen nagy tiltakozást a hétvégére Charlottesville-be.  Ez volt az 1965-ben elfogadott Civil Rights Act (a feketék jogait biztosító polgárjogi törvény) óta az egyik legnagyobb és legagresszívabb fehér nacionalista demonstráció az USA-ban.

Fasiszta tüntetők az amerikai Charlottesville-ben megtartott, három halálos áldozatot követelő „Egyesítsük a jobboldalt” tüntetésen, 2017 augusztus 11-én. 6 Kép: Anthony Crider, Wikimedia Commons

Sokan a szociális médián szerveződtek meg, a tiltakozást Jason Kessler ismert szélsőjobboldali aktivista és blogger rántotta össze, de részt vett benne Richard Spencer, az amerikai identitáriusok vezető ideológusa, és David Duke, a Ku Klux Klán volt birodalmi nagyvarázslója is.

Péntek este fáklyás felvonulást szerveztek az egykori Lee Park és a Virginiai Egyetem között,  antiszemita (A zsidók nem fognak minket lecserélni – Jew will not replace us!), feketeellenes (Ők nem fognak a helyünkbe lépni! – They will not replace us!) és nacionalista (Vér és Föld! – Blood and soil!)rigmusokat kiáltoztak, sokan náci karlendítéssel kísérték ezeket. David Duke az esemény előtt arról írt Twitterén, hogy a demonstrációval bizonyítani akarják, hogy „valósággá teszik Donald Trump ígéretét”, és véget vetnek „a fehérek évtizedes üldözésének” az USA-ban. A szervező Kessler arról is beszélt, hogy szerinte az Obama-kormányzat alatt a fehérek „másodrendű állampolgárokká váltak” a saját hazájukban.

Emellett, ahogy ez az USA-ban a hasonló rendezvényeken általánossá vált, nagyszámú ellentüntető volt jelen, akik igyekeztek meggátolni a szélsőjobboldali felvonulást.

Hamar fizikai atrocitások kezdődtek a két csoport között, és ekkor történt meg, hogy James Alex Fields autójával az ellentüntetők közé hajtott, megsebesítve 19 embert és meggyilkolva a 32 éves Heather D. Heyert.

A férfi, miután a bíróságon levetítették a tömegbe hajtásról a felvételt, bocsánatot és enyhébb büntetést kért, a bírót azonban ez nem hatotta meg, szerinte egyszerűen túl kockázatos lenne visszaengedni a társadalomba Fields-t.

Az ügyészek megjegyezték, hogy a férfi már jóval a támadás előtt erőszakos meggyőződésre utaló megnyilvánulásai voltak, az Instagramra például 1 hónappal a tragédia előtt egy tömegbe gázoló autóról posztolt, azzal a szöveggel, hogy „Jogotok van tüntetni, de én meg elkések a munkából”.

Fields a történtek után sem mutatott megbánást, anyja kérését is elutasította, hogy kérjen az áldozat édesanyjától bocsánatot. Mint a férfi válaszolta: az anya egy kommunista, fehér-ellenes liberális, ő az ellenség.

A férfi védőügyvédei azzal próbáltak érvelni, hogy a vádlott megfélemlítve érezte magát és csak védekezni próbált, valamint azt is felhozták, hogy fiatal, és mentális problémákkal is küszködött.

Órákkal a támadás előtt egyébként pajzzsal a kezében és egy szélsőjobboldali csoport szimbólumával fotózták le.

(Guardian, Mérce)

Címlapkép: Anthony Crider, Wikimedia Commons