Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Új igazságügyi minisztert jelölt a Fidesz

Ez a cikk több mint 4 éves.

Varga Juditot, az európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkárt jelöli Orbán Viktor miniszterelnök az igazságügyi miniszert posztjára – adta hírül az MTI, Havasi Bertalan nyilatkoztata alapján. A Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető államtitkár azt mondta, az új miniszter kiválasztása azért indokolt, mert a jelenlegi igazságügyi miniszter, Trócsányi László az Európai Parlamentben folytatja tevékenységét.

Havasi Bertalan azt is elmondta, hogy a miniszterelnök már ma délután egyeztetett a jelölttel, ezek után fogja beajánlani Varga Juditot Áder Jánosnál, mint következő igazságügyi minisztert. Ezután Kövér Lászlónál, az Országgyűlés elnökénél kezdeményezi Varga Judit jelölés előtti meghallgatását.

A tervek szerint a jövőben így a Varga Judit által vezetett tárcához tartoznak majd az európai uniós ügyek is.

Vélhetően azért esett Vargára a választás, mert uniós tapasztalatai miatt Brüsszelben is otthonosan mozog, gond nélkül tudja képviselni a kormány által vallott értékeket – állapította meg az ATV.

Varga már máskor kapott Orbántól kiemelt megbízatást akkor, amikor az Európai Néppárt Fideszt végül felfüggesztő, március 20-i ülése után ő, Novák Katalin és Szájer József kerültek be a néppárti „Bölcsek Tanácsával”tárgyaló fideszes bizottságba.

Orbán Viktor korábban azt nyilatkozta: azért szeretné, ha Trócsányi vezetné a Fidesz EP-listáját, mert „az Európai Bizottság demokráciadeficittel küzd”.

Trócsányi László eddig úgy biztosította az itthon a demokráciát, hogy bejelentette a kormány különbíróságait, amelyek az állami intézményekhez tartozó bírósági ügyekkel foglalkoznának. Ilyen többek között például a választásokkal, a közérdekű adatigénylésekkel, az MNB, a Médiahatóság döntéseinek a felülvizsgálatával, de a közbeszerzési ügyekkel való foglalatoskodás is.