Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Összezsúfolva, a szüleiktől elszakítva, fürdési lehetőség nélkül tartják a bevándorló gyerekeket az amerikai határon

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az Amerikai Vám- és Határőrség egyik texasi intézményében, ahol körülbelül 300 fiatalkorú illegális bevándorlót tartottak fogva (akik között volt három újszülött, egy egyéves, két kétéves, egy hároméves és több tucatnyi 12 év alatti gyerek), uralkodó embertelen körülményekről számolt be múlt héten egy ügyvédekből és jogászokból álló csoport, akik összesen 60 gyerekkel beszéltek az intézetben tett látogatásuk során.

Több fiatalabb gyerek gondját a valamivel idősebb gyerekek viselték (8-10 évesek próbáltak meg 2-3 évesekről gondoskodni), nem kaptak fogkefét, szappant, volt, akinek nem jutott ágy, ezért a földön kellett aludnia. Voltak, akik közel egy hónapja érkeztek az intézménybe, de az alatt az idő alatt csupán kétszer-háromszor volt lehetőségük megfürödni.

Az odalátogató ügyvédek beszámolója szerint az épületben érezhető bűz terjengett, a nem higiénikus körülmények miatt pedig sokan betegek voltak.

A texasi határon fogva tartott gyerekek egy része egyedül érkezett, de többüket felnőtt kísérőiktől szakították el. Ez az eljárás 2018 májusa óta van érvényben, amikor Donald Trump bevezette a „zéró tolerancia” politikáját az illegális bevándorlókkal szemben. Ennek értelmében a határt nem hivatalos átkelőpontokon átlépő bevándorlókat azonnal bírósági eljárás alá vonják, eközben pedig a velük tartózkodó fiatalkorúakat elszakítják tőlük és a magyar sajtóban „bababörtön” névre keresztelt, elzárt táborokba viszik őket.

Elvileg a gyerekek legfeljebb 20 napot tölthetnének a Vám- és Határőrség ideiglenesre tervezett intézményeiben, ami után az Egészségügyi és Emberi Szolgáltatásokkal foglalkozó amerikai minisztérium alá kellene kerülniük, akik gondoskodnak további elhelyezésükről, amíg a szüleik vagy gondviselőik sorsa rendeződik. Ezzel szemben azonban mind a határőrség, mind az egészségügyi és gyermekvédelmi szervek annyira túlterheltekké váltak, hogy több esetben nem tudták sem elég gyorsan, sem megfelelő módon megoldani a gyerekek elhelyezését.

A texasi intézményről szóló beszámoló valójában csak részleteiben volt újdonság, hiszen azt már korábban is lehetett tudni, hogy rettenetes körülmények közt tartják az illegális bevándorlókat és gyermekeiket.

Május végén már legalább hat gyerekről lehetett tudni, akik amerikai határőrizetben haltak meg az elmúlt néhány hónap alatt.

A népszerű demokrata kongresszusi képviselő, Alexandria Ocasio-Cortez múlt héten odáig ment, hogy koncentrációs táborokhoz hasonlította a bevándorlókat fogva tartó amerikai létesítményeket, de a felháborodás széleskörű az amerikai közvéleményen belül.

Valószínűleg ennek és a hirtelen publicitásnak köszönhető, hogy hétfőn arról számolt be a határőrség, hogy a kérdéses texasi intézményből 249 gyereket az Egészségügyi és Emberi Szolgáltatások Minisztériumának Menekültügyi Hivatalához tartozó megfelelőbb menedékhelyeire költöztettek. A texasi határőrség felügyelete alatt már csak 30 gyerek maradt.

Sajnos azonban a probléma nem csak erre az egy létesítményre korlátozódott: csak az elmúlt 3 hétben több mint 45 ezer ember érkezett az amerikai határra, aminek mentén az összes tábor és intézmény messzemenően túltelített. Az a 249 gyerek pedig, akik innentől kezdve remélhetőleg legalább fogkefét fognak kapni, az áthelyezésüktől függetlenül továbbra is el lesznek szakítva a szüleiktől, ami még egy 15 éves esetében is embertelen, nemhogy egy egy- vagy kétéves esetében.