Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Soros György és más amerikai milliárdosok azt követelik, adóztassák meg őket

Ez a cikk több mint 4 éves.

A New York Times ír arról, hogy amerikai milliárdosok, köztük Soros György és a Facebook társalapítója Chris Huges nyílt levelet tettek közé az USA következő választásának elnök-jelöltjeihez címezve amelyekben azt kérik vezessenek be magasabb adókat a szuper gazdagokra.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve közelmúltbeli elemzése szerint az elmúlt három évtizedben az amerikaiak leggazdagabb 1 százaléka, 21 trillió dollárral növelte vagyonát, míg az alsó 50 százalék vagyona 900 milliárd dollárral csökkent.

A szupergazdagok levélét minden elnökjelölt megkapta, és abban kifejezetten Elizabeth Warren demokrata elnökjelölt és szenátor vagyonadóztatási tervére utalnak. Az ő javaslata az 50 millió dollár vagy annál nagyobb vagyonnal rendelkező háztartásokat adóztatná – beleértve a részvényeket, kötvényeket, jachtokat, autókat és műtárgyakat. Becslések szerint egy ilyen adó 75 000 családot érintene, és 10 év alatt 2,75 milliárd dollár bevételt hozna a szövetségi államkasszának.

A szupergazdagok szerint az ilyen adónem erősítené a szabadságot és a demokráciát Amerikában.

A levél kitér arra is, hogy a becslések szerint az amerikaiak leggazdagabb 0,1 százaléka az idén a jövedelme 3,2 százalékát adózta le, szemben az alsó 99 százalék által fizetett 7,2 százalékkal. „Az új adóbevételeknek a legmagasabb jövedelmüket kell terhelnie, nem pedig a közepes  és alacsonyabb jövedelmű amerikaiakat” – áll a levélben.

A levél aláírói szerint a vagyonadó segíthet az olyan problémák megoldásában, mint a „gyermekgondozás hiánya, az oktatási adósság, az opioid válság és az klímakatasztrófa”.

Korábban is felmerült már az amerikai szupergazdagok megadóztatásának terve. Akkor Warren Buffett amerikai milliárdos vetette ezt fel, és Soros György akkor is csatlakozott a kezdeményezéshez, bár így fogalmazott a francia Le Monde-nak:


„Warren Buffett tehetséges és ravasz befektető. Hosszú távon gondolkozik, és meg tudja védeni a szupergazdagok érdekeit. Tudatában van annak, hogy ha ma a gazdagok tétlenek maradnak, a következő években ellenük fordulhat a közvélemény.”
 

Magyarországon korábban Botka László még az MSZP miniszterelnök-jelöltjeként állt elő ilyen vagyonadó tervével, „Fizessenek a gazdagok” névvel. Majd most az önkormányzati választási kampányban Karácsony Gergely vetette fel, hogy Tiborcz-adó néven kéne vagyonadót kivetni a leggazdagabb Budapestiekre.

Arról viszont nem tudunk, hogy bármely magyar milliárdos jelezte volna, hogy többet szeretne betenni a közös kasszába.

Forrás: The New York Times/ Mérce
Címlapkép: Mérce