Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kedves liberálisok, miért is fizessenek a gazdagok?

Ez a cikk több mint 6 éves.

Mi a baj az MSZP vagyonadó kampányával? – tette fel a kérdést nemrég a Kettős Mércén Szigetvári Viktor. Írásában a szocialista párt „Fizessenek a gazdagok!” kampányát illette kritikával, és vitába szállt az itt megjelent, a vagyonadó bevezetését támogató korábbi cikkekkel. Szövegének olvastán azonnal adódik a kérdés: Mi a baj Szigetvári Viktorral?

monopoly.jpg

Alapvetően semmi. Illetve ha valami mégis, akkor az az, hogy álszent módon, mintegy „jobbító szándékkal” kritizálja az MSZP kampányát, miközben pusztán arról van szó, hogy nem tetszik neki az MSZP (és más baloldali pártok pl. a Párbeszéd) által hangoztatott vagyonadó és progresszív jövedelemadó koncepciója. Nem tetszik neki, mert liberálisoknak ritkán jönnek be a valódi baloldali gondolatok, politikák.

Az MSZP Fizessenek a gazdagok! kampánya egy baloldali (vagy annak látszó) párt kampánya, amely vagyonadó bevezetését és progresszív jövedelemadót ígér, mert a baloldali pártok (irányzatok) így képzelik el a társadalmi igazságosságot: a vagyonos és magas jövedelmű társadalmi csoportok felől újraosztanak jövedelmeket (pénzben és természetbeni juttatásként egyaránt) a szegény és alacsony jövedelmű társadalmi csoportok felé.

Sőt, nem csupán az újraelosztás okán, hanem azért is szeretnének progresszív jövedelemadót, mert azt tartják az igazságos jövedelemadó rendszernek, szemben a lineáris (egykulcsos) vagy a degresszív kulcsokat alkalmazó rendszerrel. És vagyonadót sem a gazdagok szívatása miatt látnának szívesen, hanem mert például ez a megfelelő eszköz a bevallott jövedelmek nélkül „képződött” vagyonok utólagos adóztatására.

A vagyonadó bevezetése a tisztességes adófizetőket nem is feltétlenül terhelné. Ha a befizetett SZJA-t a befizetendő vagyonadóból le lehetne vonni, akkor az, aki sokat adózik a jövedelme után, az nem vagy alig fizetne vagyonadót. Ráadásul a vagyonadó a gazdasági hatékonyságot és növekedést legkevésbé csökkentő adótípus, amely bevezetése esetén más adókat, amelyek kevésbé növekedésbarátok, csökkenteni lehetne.

Egyenlő teherviselési képesség (ability to pay principle)

Az adófizetés (közteherviselés) igazságossága abból adódik, ha az egyes adózók számára ugyanakkora „teher” a közös kasszához való hozzájárulás. Az azonos mértékű teherviselést a pénz csökkenő határhaszna miatt (magasabb jövedelem esetén az egységnyi pénz hasznossága kisebb) a progresszív adórendszer valósítja meg, amelyben a magasabb jövedelem magasabb kulccsal adózik.

Azonos előnyök elve (benefit principle)

Számos, a költségvetés által teljesen vagy részlegesen finanszírozott jószág és szolgáltatás a középosztály javát szolgálja. Éppen ezért joggal várható el, hogy az igénybevétel arányában, vagyis nagyobb mértékben járuljon hozzá a középosztály azok finanszírozásához is.

A fenti elvek alkalmazása az adózási igazságosság megvalósulását szolgálják, amely alapvető követelmény (elvárás) az adórendszerekkel szemben.

Szigetvári Viktor és az Együtt párt, amelynek Országos Politikai Tanácsát ő elnökli, nem baloldali. Szigetvári Viktor liberális, esetleg szociálliberális (liberális némi szociális érzékenységgel) – szerintem. A liberális pártok és gondolkodók, mint Szigetvári (vagy éppen Seres László) nem szeretik a gazdagokat és a magas jövedelműeket adóztatni vagy legfeljebb csak módjával, és más elképzeléseik vannak az alacsony jövedelmű, szegény rétegek felzárkóztatásáról. Nem újraelosztás pártiak, inkább a kompetenciák fejlesztésében, az egyéni képességek erősítésében hisznek, amikkel azután az egyén majd a piacon képes lesz boldogulni.

Egyszerű dolog ez: a baloldali – jelenleg e téren baloldalinak tűnő) -pártok (MSZP, Párbeszéd, LMP) azt akarják, hogy fizessenek a gazdagok, és éljenek (részben) ebből jobban a szegények; a liberálisok (DK, MLP, Együtt) azt akarják, hogy ne fizessenek többet a gazdagok, de éljenek jobban a szegények; a konzervatívok pedig (Fidesz, KDNP (tényleg van ez a párt?) azt akarják, hogy a gazdagok fizessenek kevesebbet, és a szegények meg nem érdeklik őket. A Jobbik nem tudom, mit akar.

Kattints, és kövesd a Kettős Mércét, hogy ne maradj le egyetlen hírről sem!

Szigetvári Viktor új közbeszéd szükségességéről ír, új szövetség kereséséről, ellenségkép(ek) nélkül. Szerinte ez ellentétes a Fizessenek a gazdagok! szlogennel.

„A „Fizessenek a gazdagok!” kampány e meghaladandó politikaképen belül tartja a magyar közéletet. Mintha minden gazdag rossz volna. Mintha a mai magyar társadalmi, gazdasági és alkotmányos válság megoldható volna azzal, ha fizetnek a gazdagok.”

Kedves Viktor, ki mondta, hogy minden megoldódik azzal, ha a gazdagok többet fizetnek? Ezt hol olvasta? Ellenben ma Magyarországon a milliárdosok ugyanúgy 15%-os adókulccsal adóznak jövedelmük után, mint a nyomorgó szerencsétlen közmunkás, és 300-500 milliós ingatlanok tulajdonosaiként nem fizetnek vagyonadót, mert nincs ilyen adónem Magyarországon. A Fidesz-KDNP kormány a gazdagoknak kedvező adópolitikát folytat.

Megszüntette a személyi jövedelemadó progresszivitását, és esze ágában sincs bevezetni a központi vagyonadót (számos EU, OECD és egyéb szervezet javaslata ellenére sem). Eközben rekord magas ÁFA-kulccsal adóztatja a fogyasztást, ami köztudottan ismét csak a szegények adóztatását jelenti tekintettel azok magasabb fogyasztási hányadára.

Ilyen lenne egy igazságos adórendszer? Tényleg? Nem, ez nem egy igazságos, hanem egy végtelenül igazságtalan adórendszer. A progresszív SZJA és a vagyonadó követelése éppen ezért nem hergelés egy csoport (a gazdagok) ellen, hanem az igazságos közteherviselés helyreállításának követelése!

Lehet megosztó nyelvi sémának titulálni az MSZP szlogenjét, és lehet úgy definiálni a populizmust, hogy aztán negatív minősítő jelzőként használhassuk a kampányszöveget illetően – ahogy Szigetvári teszi –, de felesleges. Felesleges, mint ahogy azzal érvelni is felesleges a vagyonadó ellen, hogy nem folyna be belőle számottevő összeg a költségvetésbe[1]. Felesleges, mert ez az egész nem erről szól!

A helyzet az, hogy a Fidesz gazdaságpolitikájával való szakítás bizony a magas jövedelműek és a gazdagok számára – függetlenül attól, hogy tisztességes vagy tisztességtelen úton szerezték/szerzik jövedelmüket és vagyonukat –, bizony fájni fog. Fájni fog, mert a jelen rendszer haszonélvezőiként egy baloldali fordulat után helyzetük a mostanihoz képest így vagy úgy, de romlani fog.

Éppen az viselkedik felelőtlenül, aki elhiteti a ma jómódban élő társadalmi csoportokkal, hogy az Orbán-rendszer felváltása egy skandináv (vagy bármilyen) típusú jóléti demokráciával megvalósítható az ő magasabb anyagi hozzájárulásuk nélkül.

Bizony, több adót kell fizetniük a magasabb jövedelműeknek, ha a baloldal nyer, mint a jelen rendszerben. És értem én, hogy ez esetleg többeket arra késztet, hogy akár orrukat befogva, undorral, de a Fidesz-KDNP-re szavazzanak 2018-ban, mert anyagi érdekeik ezt diktálják. De szerintem így van ez jól. Inkább szavazzanak Orbánra, mintsem, hogy kéretlen „szövetségesként” kerékkötői legyenek egy baloldali fordulatnak, ha arra sor kerül.

Az MSZP Fizessenek a gazdagok! kampánya minden esetre tiszta vizet önt a pohárba. Jó lenne, ha Szigetvári Viktor és pártja is eldöntené, hogy a DK-val együtt elutasítja, vagy a baloldali pártokkal együtt elfogadja a társadalmi igazságosság helyreállítását, azaz a baloldali fordulatot, amelynek része (akár tetszik, akár nem) a gazdagok fokozottabb adóztatása.

[1] Szigetvári: „az innen megszerezhető források nem elegendőek arra, hogy erős jóléti államot finanszírozzanak”

Korábbi cikkeink a vagyonadóról:

LEHET SÍRNI, DE TÉNYLEG ÉSZSZERŰ VÁLASZ A MAGYAR PROBLÉMÁKRA, HOGY FIZESSENEK A GAZDAGOK

Miért szükséges intézkedés a költségvetésben 300 milliárd forintot úgy átrendezni, hogy a leggazdagabbak felől a legszegényebbekhez csoportosítunk át pénzeket?

A GAZDAGOK MEGADÓZTATÁSÁVAL IGAZÍTHATÓAK KI A FIDESZ IGAZSÁGTALANSÁGAI

Közgadasági érvek a progresszív adózás mellett.

VAGYONADÓ: TÉNYLEG ERRE VAN SZÜKSÉGÜNK?

GYIK: Minden, amit tudni akartál a vagyonadóról!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.