Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A német evangélikusok kiálltak egy emberségesebb menekültpolitika mellett

Ez a cikk több mint 4 éves.

A 37. Német Evangélikus Egyházi Napokon (DEKT) – amely most vasárnap ért véget -határozottan kiállt a szervező német evangélikus egyház közössége egy emberségesebb menekültpolitika mellett és az erősödő szélsőjobboldal ellen.

A résztvevők követelést fogalmaztak meg, és petíció formájában közzé is tették, melyben az egyház vezetését szólítják fel egy emberségesebb menekültpolitika szorgalmazására (ellensúlyozandó a jelenlegi EU-ban tapasztalható hozzáállást).

A petícióban („Küldjünk egy hajót”) arra szólítják fel az evangélikus vezetőket, hogy indítsanak mentőakciót a Földközi-tengerre, amit a szövegezők „a világ leggyilkosabb vizeinek” tituláltak.

A programok nagy részén téma volt a szélsőjobboldali csoportok elleni határozottabb kiállás követelése, többek közt a nem régen, valószínűleg egy szélsőjobboldali terrorista által meggyilkolt  Walter Lübcke ügye is terítékre került.

Erről az egész német társadalmat megrázó merényletről , melynek során a 65 éves CDU-s politikussal közvetlen közelről, saját házában végzett egy merénylő,  Frank-Walter Steinmeier német elnök is megemlékezett vasárnap Kasselben, a gyilkosság helyszínén.

Steinmeier a szerte a világban német hadisírokat gondozó Volksbund szervezet megalapításának 100. évfordulóján tartott beszédet, melyben kiemelte:

„a sírok végtelen sora megmutatja, hogy hová vezet a diktatúra, a nacionalizmus és a rasszizmus”

valamint, aki az erőszak eszközével él a politikában, az

„mindannyiunkra ráront, megtámadja demokráciánkat és jogállamunkat, ezért össze kell tartanunk és ki kell állnunk mindazok mellett, akik idejüket és erejüket áldozva dolgoznak a közösségért”

Még áprilisban derült ki, hogy a Német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hatóság (BfV) egyik belső jelentése szerint az elmúlt két évben 22-ről 33 főre nőtt azon személyek száma, akik a legveszélyesebb lehetséges szélsőjobboldali terroristák csoportjához tartoznak.

Ez a hasonló veszélyességi kategóriába tartozó 760 ember mellett kisebb szám ugyan, de a növekedés gyors ütemű. A megfigyeltek jelentős része az elmúlt időszakban került csak a szolgálatok látókörébe, korábban semmilyen módon nem keltettek feltűnést.

A leginkább harminc év körüli férfiakból álló szélsőjobboldali extremista csoport egymáshoz lazán kapcsolódó személyekből áll, elsődlegesen az interneten tartják egymással a kapcsolatot. Leginkább a migráció, az iszlám és a menekültügy terepén zajlik a kommunikációjuk. Sokan közülük volt vagy jelenlegi rendőrök, katonák.

A német szolgálatok szerint több jel utal rá, hogy ezek a csoportok a közrend felbomlására készülnek, valamiféle „polgárháborús forgatókönyv” alapján, amely esetben életellenes terrorakciókat hajtanának végre, késes támadásoktól a robbantásokig.

MTI