Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Növekszik a szélsőjobboldali terrorveszély Németországban

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hatóság (BfV) egyik belső jelentése szerint az elmúlt két évben 22-ről 33 főre nőtt azon személyek száma, akik a legveszélyesebb lehetséges szélsőjobboldali terroristák csoportjához tartoznak.

Ez a hasonló veszélyességi kategóriába tartozó 760 ember mellett kisebb szám ugyan, de a növekedés gyors ütemű. A megfigyeltek jelentős része az elmúlt időszakban került csak a szolgálatok látókörébe, korábban semmilyen módon nem keltettek feltűnést.

A leginkább harminc év körüli férfiakból álló szélsőjobboldali extremista csoport egymáshoz lazán kapcsolódó személyekből áll, elsődlegesen az interneten tartják egymással a kapcsolatot. Leginkább a migráció, az iszlám és a menekültügy terepén zajlik a kommunikációjuk. Sokan közülük volt vagy jelenlegi rendőrök, katonák.

A német szolgálatok szerint több jel utal rá, hogy ezek a csoportok a közrend felbomlására készülnek, valamiféle „polgárháborús forgatókönyv” alapján, amely esetben életellenes terrorakciókat hajtanának végre, késes támadásoktól a robbantásokig.

A német Tageszeitung márciusban számolt be róla, hogy a német katonai elhárítás évek óta fokozott szélsőjobboldali aktivitást regisztrál a német szövetségi hadsereg (Bundeswehr) kötelékében.

2018-ben négy katonát szereltek le szélsőjobboldali aktivitás miatt, hatot az azt megelőző évben. 2014 óta összességében évente 10 új eset kerül az elhárítás látóterébe, jelenleg 450 gyanús esetet tartanak számon.

A német ellenzéki Zöldek és a Linke politikusai akkor kritikát fogalmaztak meg a kormánnyal szemben, kifogásolva a közvélemény informálásának hiányát, illetve a helyzetet nem eléggé komoly kezelését.

MTI; taz.de