Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma elítéli a SZTAKI-s „rekreációs szoba” létesítését

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Magyar Tudományos Akadémia dolgozóit megszervező ADF (Akadémiai Dolgozók Fóruma), amely a közelmúltban több tüntetést is szervezett az Akadémia védelmében, közleményben reagált a kéjbarlang-ügyre.

Mint írják,

„bár az egyes kutatóközpontok nagyon eltérő gazdálkodási modell szerint működnek, álláspontunk szerint minden esetben elfogadhatatlan az ilyen öncélú pénzköltés, különösen egy olyan hálózatban, ahol a kutatók átlagos bére alig éri el a nettó 190 ezer Ft-ot”.

Szerintük ez az eset is csak arra világít rá, hogy szükség van az MTA kutatóhálózatának a megújítására: az intézményrendszer demokratizálására, az átláthatóbb működésre. Azonban a kormány átszervezései ezeket nem szolgálják, a kutatóhálózatot politikai kontroll alá helyeznék, és az önkormányzatiság jelenlegi szintje is megszűnne.

Hozzátették azt is, hogy a rekreációs szoba ügye nem változtat azon, hogy az MTA kutatóhálózata a térség legeredményesebb ilyen intézményrendszere. A kormány tervezett átalakításai pedig ezt a magas színvonalú munkát veszélyeztetné szerintük.

Ahogy ma beszámoltunk róla, a Ripost péntek este közzétett egy névtelen cikket, amelyben azt állítja, az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetében (SZTAKI) működik egy kéjbarlang, ahová professzorok exkluzív köre kóddal tud bejutni, és van benne egy szív alakú ágy is. A lap egy 8 másodperces felvételt is mutat a szoba belsejéről és egy fotót az épületről.

 

Később arról is írtunk, hogy a 444 megkérdezte a SZTAKI-t, hogy reagáljon a kormánymédiában megjelent állításokra. A portálnak eljutott közleményében a kutatóintézet az írja:

„Szexuális együttlétekre berendezett helyiség nem létezik és soha nem is létezett a SZTAKI egyik épületében sem. Tény, hogy évtizedekkel ezelőtt a kutatóintézet egy korábbi vezetője a sajtóban megjelent videófelvételnek megfelelően rendeztetett be egy szobát, de ez soha nem működött »kéjbarlangként«. A szobát a jelenlegi vezetés már korábban felszámolta, így a megjelent valótlan információkat cáfoljuk és nyomatékosan kijelentjük, hogy jelenleg sem található az MTA épületeiben a RIPOSZT által bemutatotthoz hasonló intim találkozóhely.”