Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy javaslat értelmében Orbán Viktor bárkit kinevezhet az új kutatóhálózat élére

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Népszavához eljuttatott közlemény alapján egészen addig, amíg nem képes megegyezni Palkovics László innovációkért felelős miniszter és Lovász László, az MTA jelenlegi elnöke, a kormány tulajdonképpen bárkit kinevezhet az új Eötvös Loránd Kutató Hálózat (ELKH) Irányító Testületének élére.

Az ELKH az a 13 fős, döntő részben a kormány által ellenőrzött testület lenne, amelyhez kiszervezik az MTA alól a kutatók hálozatát.

A közlemény szerint a Testület élére „átmeneti jelleggel” nevezne ki Orbán Viktor egy elnököt.

Az ELKH további tagjaiból hatot Palkovics, a másik hatot pedig Lovász ajánlja be, de ezeket a nevezéseket is el kell fogadnia a miniszerelnöknek.

A Magyar Tudományos Akadémia tagjai természetesen már annak a törvényjavaslatnak sem örültek túlzottan, ami az ELKH megalkotásával elszakítja a kutatóintézeketet tőlük, de a jelenlegi felállás ellen még inkább tiltakoznak. Szerintük jobb lenne, ha az újonnan alakított testületben nem csak a kormány által kinevezett tagok kapnának helyet, hanem a kutatóhálózatok képviselői is, ám ezt a javaslatukat elutasították.

A Palkovics vezette Innovációs Minisztérium az MTA kizárásával, bármiféle konzultáció nélkül készítette el a kutatóintézeti rendszer teljes átalakítás tervezetét.

Lovász László, az MTA elnöke legutóbb nyílt levélben kérte a parlamenti képviselőket, hogy ne szavazzák meg a törvényjavaslatot. Szerinte továbbra sincs valódi magyarázat a kutatóhálózatából létrehozandó Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot irányító ELKH Titkárság létrehozására, mert a törvény szerint ennek feladata a kutatások intézményrendszerének fenntartása és működtetése lenne, de a feltételeket a törvényjavaslat szerint továbbra is az MTA biztosítja.

Ha a héten elfogadják az Akadémia átalakításáról szóló törvényjavaslatot, akkor az ELKH már augusztustól működésbe léphet.

Címlapkép: Mérce fotó