Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szocialista EP-frakció élére egy spanyol képviselőnő került, a liberálisok a volt román kormányfőt választhatják

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az Európai Parlament liberális-centrista frakciója (amelynek a Momentum EP-képviselői is tagjai), az egy hete „Renew Europe”, azaz „Újítsuk meg Európát” névre váltó ALDE Dacian Cioloș korábbi román kormányfőt választhatja elnökének – számolt be róla a Politico.

Cioloș tapasztalt politikusnak mondható, 4 évig az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa volt, dolgozott Juncker tanácsadójaként és Victor Ponta lemondása után 2017 elejét egy szakértői kormány keretében Románia miniszterelnöke is volt.

Cioloș esélyei azt követően nőttek meg, hogy Macronék EP-listavezetője, Nathalie Loiseau, aki szintén a frakcióvezetői pozícióra pályázott, egy francia újságírókkal tartott zárt ajtós megbeszélésen olyan személyeskedő támadásokat indított saját frakciótársai, valamint olyan európai politikusok, mint Angela Merkel, vagy Manfred Weber ellen, hogy mondatai kiszívárgása után kénytelen volt lemondani ambícióiról.

Ahogy arról korábbi cikkünkben írtunk, Loiseau Guy Verhofstadtról azt mondta, hogy „egy öregember, aki tizenöt éve frusztrált”, Manfred Webert ektoplazmának nevezte, a frakcióról pedig azt mondta, úgy működik, mint az Uber, magánvállalkozásokkal.

Így viszont Cioloș mögé beállhatnak Macronék, ahogy többek között a spanyol liberális párt (Ciudadanos), a német FDP, a holland VVD is a Politico információi szerint.

A román jelölttel kapcsolatban felmerült, miszerint korábban melegházasság-ellenes megnyilvánulásai voltak, és ez nehezen összeegyeztethető a pártcsaláddal, szóvivője ezt alaptalannak nevezte, de arról nem akart mondani semmit, Cioloș ma hogyan áll a kérdéshez.

Cioloș mellett indul még a frakció vezetéséért a Sophie in ‘t Veld holland EP-képviselő, akit az angol liberális demokraták támogatnak, valamint a svéd Fredrick Federley, aki mögött észak-európai pártok állnak, de nekik jóval kevesebb esélyük van a posztra.

A Szocialisták és Demokratáknál (S&D) már lezajlott a frakcióvezetői választás, a leköszönő Udo Bullmann után Iratxe García Perez, a Spanyol Szocialista Munkáspárt, az S&D legnagyobb tagpártjának EP-képviselője lesz a frakció vezetője.

A hírről Ujhelyi István, az MSZP S&D-ben ülő EP-képviselője adott hírt, szerinte a frakcióvezető „harcos jog- és környezetvédő, korábban mindkét vonatkozó európai parlamenti szakbizottságban figyelemreméltó munkát végzett. Ígérete szerint kiemelt figyelmet szentel majd a szociális egyenlőség és a szolidaritás javításának, miközben folytatni kívánja a fenntarthatóbb Európáért folytatott küzdelmét is”.

(Politico)

Címlapkép: Ujhelyi István / Facebook