Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Még a wc is megrongálódott, amikor Budaházyék megzavarták a Pride egyik eseményét

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ma délután a Labrisz Leszbikus Egyesület a Szimpozion Egyesülettel közös szervezésben egy belvárosi kávézóban „Melegség és Megismerés” címmel tartott érzékenyítő előadást. Az előadás során oktató kisfilmeket mutattak be, amelyek  a „Még mindig tabu?LMBT személyek az iskolában című” címet viselték. A program a Budapest Pride által, a Pride hónap alkalmából szervezett programsorozat egyik eseménye volt.

A videók az ugyanolyan című, pedagógusok számára készített kézikönyvhöz kapcsolódtak, amelyeknek célja az, hogy „eszközt és segítséget nyújtsanak pedagógusoknak és nevelőknek különböző LMBT témák feldolgozásához iskolai órákon vagy foglalkozásokon.”

A videók olyan témákat járnak körbe, mint:

  • Milyen helyzetekkel találkozhatnak LMBT diákok az iskolákban?
  • Mik a mai diákok megoldási javaslatai a helyzetek kapcsán?
  • Mit tehetünk „tabu” helyzetekben, hogyan segíthetjük az érintetteket?

Fotó: Labrisz Egyesület

A regisztrációhoz kötött filmvetítésen három, a könyvben is feldolgozott szituáció megfilmesített verzióját mutatták be. Sztraka Andrea, a Labrisz aktivistájának beszámolója alapján ekkor jelent meg a helyszínen 8-10 személy (köztük Budaházy Edda és Budaházy György) egy molinóval amelyre a „Tiltsák ki az LMBT propagandát az iskolákból” felirat volt felfestve. A szervezők ekkor megkérték őket, hogy távozzanak, de a csoport erősködött, hogy szeretne bemenni megnézni a filmeket, valamint kamerával felvételeket készítettek az ott tartózkodóról, a foglalkozásukról kérdezve őket.

Mikor nem távoztak a helyszínről, a Labrisz aktivistái a rendőrséghez fordultak, ám azok csak ötven perccel később értek ki.

Takács Mária, az egyesület aktivistája a Mércének a részletekről is beszámolt:

Addig pedig a résztvevők és az aktivisták hallgathatták, hogy ők Budaházyék szerint aberráltak és fertőznek. Sztraka Andrea szerint egyértelműen megfélemlítési szándékkal hangzottak el ezek a mondatok.

Kicsit később kiderült. hogy valaki az egyik mosdóban kihúzott egy csövet, amivel elárasztotta a helyiséget, ezek után pedig be kellett zárni a helyet.

Bár nem derült ki, hogy a csövet pontosak ki húzta ki, hiszen nincsen kamera a mosdóban, utána Budaházyék csoportjából többen is megjegyezték, hogy

nem véletlen, hogy a szennyvíz pont ezt az eseményt önti el.

Sztraka Andrea azt is mondta, hogy az esemény után követték őket az utcán, miközben azt mondták nekik, hogy „ők utánanéztek az eseményeknek, megrontják a gyerekeket”.

Ezek után a Labrisz és a Szimpozion aktivistái átmentek egy másik helyre, ahol levetítették a filmeket.

Nem ez az első eset a hónapban hogy egy, a Pride keretében szervezett eseményt zavarnak megy: előző héten az Aurórában a Mi Hazánk Ifjai jelent meg egy programon.