Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az egészségügyi szakszervezet szerint a kormány megvezeti a közvéleményt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ma, azaz vasárnap reggel írtunk arról, hogy az egészségügyben dolgozók fizetései nem egészen úgy fognak emelkedni, ahogy azt Kásler Miklós emberminiszter és kollégái reklámozzák – 72 helyett 58,5 százalékkal négy éves időtartam alatt – a Független Egészségügyi Szakszervezet felhívta a figyelmet egy másik súlyos problémára.

A bérek emlegetett mértéke súlyos csúsztatás, véleményük szerint hangulatkeltés a minisztérium részéről.

A szakszervezet kifejti, a kormányzat akarva vagy akaratlanul – mindkettő aggasztó jelenség volna – összekeveri a béreket a keresetekkel, mégpedig a kettő igencsak különbözik egymástól. Mint írják,

„A bérek és keresetek rendszeres összekeverése a kormányzati szereplők részéről tudatlanságra utal, vagy a közvélemény megtévesztésére szolgál. A 200 000 Ft körüli alapbérből úgy lesz 340 000 körüli kereset- ami az átlagot tekintve erősen vitatható – hogy a munkavállaló sokat túlórázik, van aki havi 250-280 órát dolgozik, éjszakai műszakokat vállal, a pihenőnapon is dolgozik, miközben a törvényes munkaidő 168-176 óra hónapoktól függően.”

Vagyis felével-kétharmadával többet dolgozik az adott munkás, mint amennyi törvényileg elő van írva neki, és az így összegyűlt túlórákból jön össze neki az alapbértől eltérő kereset.

Ami egészségügyi területen különösen aggasztó, mivel a túlhajszolt, alulfizetett személyzet munkáján emberéletek múlhatnak, és amellett, hogy rengeteg munkás hiányzik a szférából, a jelenleg ott dolgozók sem részesülnek méltó munkakörnyezetben és anyagi, valamint erkölcsi elismerésben.

A számokkal végzett mágia kapcsán a szakszervezet kifejti igen sarkos véleményét, miszerint

„A dolgozók nem hülyék, látják mi van a bérpapírokon, és nem kellene a közvéleményt ezekkel a számokkal az egészségügyi dolgozók ellen hangolni.”

Ugyanis a szakszervezet állítása szerint a számok – átlagok – melyekkel a minisztérium dobálózik, tartalmazzák az orvosok fizetéseit is, emellett beleszámolják a pótlékokat, melyeket azért kapnak egyes dolgozók, mert alapbérük nem éri el a törvényileg meghatározott szintet.

Többek között emiatt is, a dolgozók egy részének az emelés teljesen egál:

„A jelenlegi béremelés a dolgozók egy részét lényegében nem fogja érinteni, mivel a bértábla még az emelt mértékekkel sem fogja elérni a jelenleg hatályos szakmai bérminimumot.”

Címlapkép: Az egészségügyi dolgozók tüntetése 2015. májusában; fotó: MTI/Szigetváry Zsolt