Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

17. alkalommal tüntetett diákok egy csoportja Budapesten, akik nem akarnak beletörődni a klímakatasztrófába

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ismét a Parlament elé vonult a Fridays for Future Magyarország felhívására pár tucat ember, köztük főleg diákok, hogy felhívják a figyelmet a bolygót fenyegető klímakatasztrófára.

Fotó: Mérce

Immár 17. hete teszik meg ezt, csatlakozva ahhoz a globális mozgalomhoz, amely tíz- és százezreket vitt az utcára hétről-hétre a világ különböző nagyvárosaiban.

Március elején a heti rendszerességű megmozdulások két szervezője a Mércének beszélt a tüntetések céljairól, hogy

  • Elsősorban arra akarják felhívni a figyelmet, hogy nem mindegy, egyes emberként milyen életmódot folytatunk, de a döntéshozók felelőssége még nagyobb.
  • A klímaváltozásnak olyan következményei lesznek hazánk élelmiszerellátására (is), amire minél hamarabb el kell kezdenünk felkészülni.
  • Az ehhez szükséges megoldások pedig már megvannak, csak alkalmazni kellene őket, a mindennapi életünkben is, és kormányzati szinten is.
  • A gazdaságban nem a folyamatos növekedésre, hanem a környezetbarát megoldásokra kellene fókuszálni.

Korábban május 17-én pénteken az Extinction Rebellion csoporttal közösen, 150-200-an hanyatt fekve mutatták be, mi történhet mindenkivel, ha nem vesszük komolyan a klímaváltozást, 24-én pedig több ezer ember gyűlt össze a Deák téren, a II. Globális Klímasztrájkon.

Akkor Budapest mellett kilenc városban is tartottak megmozdulást az országban: Debrecenben, Győrben, Karcagon, Miskolcon, Pécsen, Szegeden, Szekszárdon, Tatán és Kecskeméten is.

Ezúttal Balázs Konrád énekes zenélt a Parlament északi oldalán, majd Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológus tartott előadást a klímakatasztrófa rendszerszintű okairól, a nagyvállalatok felelősségéről és a lehetséges kiutakról.

Címlapkép: Mérce