Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Teljes szemléletváltásra van szükség: egyetemi hallgatók szervezik a pénteki klímatüntetéseket

Ez a cikk több mint 5 éves.

Fotó: Mérce

Második alkalommal szervezték meg ma koradélután a Klímatüntetést, amellyel a szervezők az immár nemzetközi szinten is egyre többeket megmozgató Fridays for Future mozgalomhoz kívánnak csatlakozni, hogy a klímaváltozás veszélyeire és a megoldási lehetőségekre hívják fel a figyelmet.

Mi ez?

Fél évvel ezelőtt a 16 éves Greta Thunberg egyedül ült ki a svéd parlament elé, hogy tiltakozzon az ellen, ahogy (szerinte elégtelenül) a svéd politikusok kezelik a klímaváltozás kérdését. Péntekenként tüntet, mondott már beszédet többek közt Brüsszelben, az ENSZ katowicei klímakonferenciáján és a davosi Világgazdasági Fórumon (ahova vonattal ment, mert nem akart repülőre szállni, mivel az szörnyen környezetszennyező), mára pedig világszerte tízezrek követik a példáját, és péntekenként utcára vonulnak, hogy országaik döntéshozóit cselekvésre ösztökéljék. Főként Nyugat-Európában lelkesek a fiatalok (Párizsban nemrég már 5-8 ezer fősre duzzadt a demonstráció, de Nagy-Britanniában is ezrek mozdultak meg), összességében pedig már a világ több mint 90 országában csatlakoztak a felhíváshoz. És így tettek a múlt héten a magyar szervezők is, akik abban bíznak, hogy hazánkban is egyre több fiatal és idősebb embert mozgatnak majd meg, hiszen mindannyiunk jövője a tét.

A mai demonstráción mintegy 20-25 fő volt jelen, bár ezt nehéz így összegezni, ugyanis az emberek folyamatosan jöttek-mentek, volt, aki csak néhány percre állt meg beszélgetni, mások végig jelen voltak az esős idő ellenére is. A résztvevők közt gimnazisták épp úgy akadtak, ahogy kijött egyébként a Parlamentből Schmuck Erzsébet LMP-s országgyűlési képviselő, a Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke is, aki amúgy a helyszínen jelezte is, hogy kapacitálni fogja párttársait, hogy ők is mozgósítsanak ezekre a rendezvényekre.

A Fridays for Future mozgalom hazai résztvevői egyelőre a Facebookon hirdetik meg az eseményeiket, itt érdemes figyelni a tevékenységüket, terveik szerint hétről hétre, péntekenként a Kossuth téren folytatják a demonstrációt.

Fotó: Mérce

A két főszervezővel, Hartmann Johannával és Pribéli Leventével (mindketten biológus hallgatók) a Kossuth téren beszélgettünk.

  • Elsősorban arra akarják felhívni a figyelmet, hogy nem mindegy, egyes emberként milyen életmódot folytatunk, de a döntéshozók felelőssége még nagyobb.
  • A klímaváltozásnak olyan következményei lesznek hazánk élelmiszerellátására (is), amire minél hamarabb el kell kezdenünk felkészülni.
  • Az ehhez szükséges megoldások pedig már megvannak, csak alkalmazni kellene őket, a mindennapi életünkben is, és kormányzati szinten is.
  • A gazdaságban nem a folyamatos növekedésre, hanem a környezetbarát megoldásokra kellene fókuszálni.

Címlapkép: Mérce