Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Fidesz szerint a tévés pornó rendben van, a Pride nem

Ez a cikk több mint 4 éves.

A héten, kedd este nyújtotta be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a kormány nevében a médiaszolgáltatásokról szóló törvény módosítási javaslatát. A javaslatot Rogán Antal adta elő.

A törvénymódosítás többek között olyan javaslatokat tartalmaz, mint:

  • a műsorok időtartalmának eddig 20 százaléka lehetett „a más médiaszolgáltatótól átvett, illetve a demokratikus közvélemény tájékoztatását nem szolgáló, bűnügyi tematikájú híranyag”, azaz bulvárosabb tematikájú – ennek arányát most megemelték 35 százalékra,
  • eddig minden munkanapon reggel 7 és fél 9 között minimum 15 perc, este 6 és 9 között minimum 20 perc hosszúságú hírműsort kellett sugározni az olyan ún. „jelentős befolyásoló erővel rendelkező médiaszolgáltatóknak”, mint a TV2, az RTL Klub vagy a köztévé – ennek időtartamát most csökkentenék, így reggel konkrétan nem muszáj hírműsort sugározni,
  • egészen eddig nem lehetett olyan tartalmakat közzétenni hagyományos tévés műsorfolyamban olyan tartalmakat, amik „a kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének súlyos károsítására” alkalmasak, különös tekintettel a pornográfiára és a szélsőségesen erőszakos tartalmakra – a módosítás eltörölné egy tilalmat, viszont továbbra is csak 18 év feletti, kóddal rendelkező előfizetők nézhetnének ilyen műsorokat,
  • a reklámidőt eddig óránként 12 percben korlátozták, ezt a 20 százalékos arányt mostantól csak műsorsávonként reggel 6 és este 6, illetve este 6 és éjfél között kell csak betartani,
  • változik a műsorkvóta, eddig 15 százaléknyi európai művet kellett bemutatni adásidőben, most ezek a műsorok az idő 30 százalékát kell kitegyék,
  • mostantól nem csak hét évre osztanának ki jogosultságot rádiófrekvenciákra, hanem tíz évre, illetve több rádiófrekvencia felett lehet majd egyszerre rendelkezni, mint eddig.

A törvény elfogadására kétharmados szavazati többség szükséges és ha ez megvan, akkor augusztustól már alkalmaznák is a módosításokat.

A módosítások ellen az Országgyűlés mai ülésén több ellenzéki képviselő is felszólalt a szerintük helyenként problematikus módosítási javaslat ellen.

Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt képviselője például a reggeli hírműsorok tulajdonképpeni eltörlését kritizálta: szerinte így az adók „szabadon dezinformálhatnak”, valamint azt is mondta, hogy „csupán színház a rádiófrekvenciák újraosztása, hiszen úgyis csak kormányközeli vállalkozások jutnak majd lehetőséghez.” Emellett felhívta arra is a figyelmet, hogy a kóddal ellátott, felnőtteknek szóló tartalmakhoz könnyedén hozzáférhetnek majd gyerekek is.

Boldog István fideszes képviselő erre úgy reagált,

hogyha valóban aggódnak a gyermekekért, akkor „tegyenek meg mindent azért, hogy a Budapest Pride felvonulást ne lehessen nyilvánosan megtartani.”

A felszólaló képviselők mellett a nap folyamán Kunhalmi Ágnes sajtótájékoztatóján is kritizálta a törvényjavaslatokat: szerinte jelentősen korlátozza a sajótszabadságot, depolitizálja a társadalmat és ellehetetleníti az emberek hozzáférését a valódi hírekhez.

Azt is nyilatkozta, hogy a 10 éves frekvenciajogosultsági idő

bebetonozza a fideszes médiabirodalmat.

Szerinte a nyilvánosság szabadságát az biztosíthatná a legjobban, ha az önkormányzati választások során ellenzéki polgármesterjelölteket juttatnának pozícióba a szavazók.

via MTI

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd