Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lanzarote Bizottság: különösen embertelenül bánnak a magyar hatóságok a menedékkérő gyerekekkel

Ez a cikk több mint 4 éves.

Állásfoglalást adott ki az Európa Tanács gyermekek szexuális kizsákmányolása elleni bizottsága, azaz a Lanzarote Bizottság a déli határon működő tranzitzónákkal kapcsolatban, melyben megállapították, hogy a magyar hatóságok különösen embertelenül bánnak a menedékkérő gyerekekkel.

Fő észrevételeik a következők:

  • A bizottság szerint rendkívül súlyos veszélynek teszi ki a gyerekeket az, hogy a tranzitzónába való belépés sorrendjét egy „önkényesen meghatározható” lista szabja meg. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a szerb oldalon vezetett névsor lehetőséget ad arra, hogy a rajta szereplő helyeket korrupt módon adják-vegyék, ami a bizottság szerint felveti a gyerekek szexuális kizsákmányolásának veszélyét is.
  • Kiemelték azt is, hogy a gyerekeket is érinti a magyar hatóságok azon, példátlan  gyakorlata, mellyel érdemi vizsgálat nélkül dobnak át védelemre szoruló embereket a kerítés, és így a határ túloldalára, ha a tranzitzónán kívül talál rájuk a rendőrség.
  • A Lanzarote Bizottság érthetetlennek találja, hogy miért van szükség Magyarországon továbbra is a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet fenntartására akkor, amikor valójában a menedékkérők száma évek óta nem látott mélységbe süllyedt. Úgy látják: a válsághelyzet fenntartása jogalapot biztosít több olyan, súlyosan jogkorlátozó intézkedésnek, amelyek a gyerekeket különösen súlyosan érintik. Ilyen például a tranzitzónák fenntartása, vagy a gyerekek közötti önkényes, kor alapú különbségtétel is.
  • A bizottság bírálta azon gyakorlatot is, miszerint a magyar hatóságok elzárják a tranzitzónában tartózkodó gyerekeket a hatékony segítséget nyújtani tudó civil szervezetektől.
  • Emellett megjegyezték, hogy a fóti gyermekotthon bezárása is aggodalomra ad okot: továbbra sem lehet ugyanis tudni, hogy hová és milyen körülmények közé helyezik majd el a menedékkérő és menekült gyerekeket akkor, ha bezár a Károlyi István Gyermekközpont.

A Magyar Helsinki Bizottság üdvözölte a jelentésben foglaltakat, és egyben ismét felszólította a kormányt, hogy haladéktalanul tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy egyetlen gyermeket se tartsanak jogellenesen, embertelen körülmények között fogva a határon, és biztosítsa számukra is a hozzáférést egy tisztességes menekültügyi eljáráshoz. Mint írják:

„Itt az ideje, hogy a magyar hatóságok végre komolyan vegyék a gyermekek jogait. Az eddig is sokat szenvedett, különösen kiszolgáltatott gyerekeknek még több sanyargatás helyett védelemre és biztonságra van szükségük.”

Május végén derült ki, hogy három napon át nem kapott enni egy idősödő, cukorbeteg házaspár a röszkei tranzitzónában. Az 58 éves afgán nő és 63 éves férje éheztetésével csak azután hagytak fel, hogy a Magyar Helsinki Bizottság panasza nyomán a strasbourgi bíróság felszólította a hatóságokat:

a foglyoknak azonnal adjanak enni.

Nemrég Szél Bernadett és Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselők arról számoltak be, hogy a tranzit „családi részlegében” olyan helyet is láttak, amelyet különösebb szépítés nélkül csak úgy tudnak leírni:

azok „börtönóvodák”, ahol jelenleg is 61 kiskorút tartanak szögesdrótok között.

Május elején pedig egy hattagú afgán családot éjszaka toloncoltak vissza Röszkénél Szerbiába, holmijaikat szemeteszsákba csomagolva, ráadásul úgy, hogy a határ túloldalán senki sem várt rájuk.

A tranzitzónában uralkodó körülményekről írt korábbi cikkeink ide kattintva olvashatóak.