Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Román-magyar szolidaritással válaszoltak kolozsvári tüntetők az úzvölgyei incidensre

Ez a cikk több mint 4 éves.

„Szolidaritás a sovinizmus ellen” és „Haragban vagy a szomszédoddal? Egy politikus örül”- vegyesen román és magyar feliratú táblákkal demonstráltak tegnap több százan a Mátyás-szobor előtt Kolozsváron az interetnikus szolidaritásért a csütörtök délutáni, úzvölgyi román-magyar konfliktus után.

A Maszol.ro beszámolója szerint a demonstráció egyik szervezője és szónoka, Cornel Vîlcu, a #Rezist mozgalom tagja ésa Babes-Bolyai Egyetem tanára azért tartotta fontosnak, hogy az Úz-völgyben történt atrocitások után demonstrálják a magyarokkal szembeni szolidaritást és békét, mert olyan erők állhatnak a konfliktuskeltés hátterében, akik szerinte Románia valós problémáiról kívánják így elterelni a figyelmet. Vîlcu elmondta: a provokáció miatt most nem arról beszélnek, hogy az országban az igazságszolgáltatás, egészségügy és tanügy sem működik, valamint az autópálya-fejlesztések is akadoznak.

Figyelmeztetett arra is, a jelenlegi kormány és belügyminiszter már ráküldte a csendőröket azokra is, akik tüntetéssel tiltakoztak politikájuk ellen, és most is ugyanezek az erők állhatnak a magyar katonai temető körül keltett feszültségek mögött.

„Talán nem sokat használ, de román emberként bocsánatot akarok kérni a magyaroktól mindazért, amit a legostobább nemzettársaim az úzvölgyi temetőnél elkövettek”

-hangsúlyozta beszéde végén.

Szakáts István aktivista rövid beszédében ugyancsak azt hangsúlyozta, az intézmények feszültségkeltő akcióinak most is a polgárok látták a kárát. Ezért szerinte a felelősségre vonás kormányzati szinten sem.

„Ne éljük újra azt, hogy egymásra uszítják az embereket, és ők közben szépen kifarolnak az egészből”
– figyelmeztetett.
A tüntetők a Mátyás-szobor elől a polgármesteri hivatalhoz vonultak, majd  a Béke téren ért véget a demonstráció.
Tegnap vált ismertté, az úzvölgyei katonai temető körüli incidens, amely azután tört ki, hogy az elvileg Hargita megye közigazgatásába tartozó helyi katonai temetőben egy Bákó megyei, román vezetésű település, Dormánfalva tanácsának engedélyével román kereszteket is elhelyeztek.

A magyarokban heves érzelmeket keltett a magyar temetőn belüli román emlékmű felavatása, és június 6-án, délután élőlánccal kívánták megóvni a temetőt, ugyanakkor több ezer román nacionalista jelent meg a helyszínen, köveket dobáltak a magyar résztvevőkre, majd – miután a csendőrség gyakorlatilag kivonult a két csoport közül, betörtek a temetőbe és sok sírt megrongáltak.

Mint azóta kiderült, a román tömegben civilben, és szolgálaton kívüli helyettes országos csendőrparancsnok, Sebastian Cucoş is ott volt, de több, ismert nacionalista kormánypárti figura, mint péládul a putyini ultrancionalista média gyakori szereplője, Mircea Chelaru és egy  volt kormánypárti politikus, Ninel Peia is biztatták a tömeget.
Ahogyan így tett a moldovai illetőségű, de az orosz kormány által működtetett román kiadású hírportál, a Sputnik is, amely az incidens előtt és alatt a „román hazafiak hősiességéről” és a „román kereszt meggyalázásáról” cikkezett.