Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Nemzeti ügyet” szolgálva lopta el a Fidesz propagandaoldala az Azonnali videóját

Ez a cikk több mint 4 éves.

Csütörtök délután az Úzvölgyében található, főként első világháborús magyar katonasírokból álló temetőnél történt incidens, mely során a törvénytelenül felállított román emlékmű avatására érkező demonstrálók köveket dobáltak a bejártnál élőlánccal tiltakozó székelyföldi magyarok felé, dulakodtak a csendőrökkel, majd feltörve a székelykaput behatoltak a temetőbe.

Az Úzvölgyben randalírozó román szélsőségesek és a putyini propaganda kapcsolatáról itt írtunk.

A helyszínen az Azonnali videóinterjút készített az utolsó úzvölgyi veteránnal, Bartha Mihállyal a katonatemető történelméről, ami a kormánypropagandát terjesztő ELÉG nevű Facebook-oldalnak olyannyira megtetszett, hogy ki is vágott belőle egy részletet, majd engedélykérés és forrásmegjelölés nélkül, az Azonnali logóját eltávolítva posztolta azt:

„Szívszorító: nézd meg, hogy mit mond Vitéz Bartha Misi bácsi, az utolsó úzvölgyi veterán, aki még az ezeréves határon harcolt. Nézd meg és add tovább!” 

– írták a jogtalanul közzétett videóhoz kedvcsináló gyanánt.

Tavaly a Fidesz egyik Facebook trollja mesélt a 444-nek arról, hogyan működik a kormány virtuális propagandahadserege. A cikkből kiderült, legtöbbször a szóban forgó, kzel 146 ezer követővel rendelkező ELÉG nevű Facebook-oldal  posztjait küldik ki kötelező terjesztésre „a központból”, vagyis egy-egy poszt egész nagy elérést képes produkálni.

Az ELÉG által jogtalanul közzétett videórészlet 1 nap alatt több mint háromezer lájkot, kétszázötven hozzászólást és közel tízezer megosztást zsebelt be (többek közt a budapesti Fidelitas is megosztotta).

Ezzel egyrészt az a probléma, hogy így a videónak csupán egy olyan részlete jut el sok emberhez, amely a napokban kiéleződő magyar-román konfliktus elmélyítésén kívül nem sok mindenre hivatott, másrészt még egy Facebook-oldal sem sérthet szerzői jogokat.

Márpedig ezeket az Azonnali világosan feltüntette:

„Videóink az Azonnali Youtube-csatornájáról beágyazhatók, de ne töltsd fel őket külön máshova sem egészben, sem részleteiben!”

olvasható az oldalon.

Mivel az ELÉG fittyet hányt a szabályzatra, az Azonnali üzenetben kérte az oldal névtelen szerkesztőit, hogy ebben a formájában távolítsák el a videót, ha pedig tetszik nekik az anyag, osszák meg a teljes videót a portál YouTube csatornájáról.

Az ELÉG válasza egészen briliánsan világít rá, hogy cselekedetükkel kizárólag a közt szolgálják.

Az oldal szerkesztői szerint

  • az Azonnali videójának üzenete „soha nem fog áttörni és soha nem fog eljutni milliókhoz”, mert az erről szóló cikkükön csak 850 like volt
  • „Misi bácsi szavainak terjednie KELL”, hiszen azokat „felnőtt férfiak is megkönnyezik”
  • ők csak megragadták a „lényeget” és csináltak belőle „egy olyan remek videót, mely képes ellátni küldetését, és így nemzeti ügyet szolgál”
  • „Misi bácsi szavait emiatt sokszázezer magyar láthatta. Őket mélyen megérintette. Misi bácsi nekik erőt adott. Ezt vennétek el.”

– ismerteti az anonim választ az Azonnali.

A névtelen szerkesztők végül kijelentették, hogy nem fogják eltávolítani a videórészletet, majd egy utolsó érvvel megpróbáltak az Azonnali szerkesztőinek lelkére hatni:

„ti dönthettek, hogy nektek mi a fontos: a nemzeti ügy, vagy a kurva logó.”

(Habár a videólopás logóval együtt is videólopás).

Az Azonnali végül szerzői jogi panaszt tett a Facebooknál, így várhatóan sikerül eltávolíttatni az ELÉG által kivágott „nemzeti ügyet” szolgáló félperces videórészletet.