Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bige László szerint „egyszemélyi bosszúhadjárat” folyik ellene

Ez a cikk több mint 4 éves.

Nem a szolnoki kénsav- és műtrágyagyárat akarják tőle elvenni, de a kormányhoz bekötött konkurencia miatt, „egy ember” biztatására szállt rá a rendőrség és a katasztrófavédelem vállalkozásaira – mondta Bige László milliárdos nagyvállalkozó az RTL Híradónak. A helyzetet úgy jellemezte, „egyszemélyi bosszúhadjárat” folyik ellene, egy régi ügy miatt, ezért szállt rá tavaly november óta minden állami szerv.

Bige elmondása szerint egy tíz éve történt cégfelszámolás állhat a háttérben, amelyet még ő hajtott végre, felhalmozódó tartozások miatt, és egy ezzel az üggyel összefüggésbe hozható mezőgazdasági vállalkozó érdekében jártak el szerinte az állami szervek.

A tegnapi nagy vizsgálatról elmondta, előtte egyeztetésre hívták a vállalkozót a helyi kormányhivatalba. Az ő és a katasztrófavédelem véleménye azonban szögesen eltér a helyzetről: míg Bige László szerint csak kisebb hibákat róttak fel nekik, amelyek kijavításához hozzá is kezdtek, addig a katasztrófavédelem szerint a gyár „működése” a jelen körülmények között „nem biztosítható.” Bige annyit tett ehhez hozzá, hogy az ellenőrök tegnapi kivonulásáig a hibák kijavítása még nem fejeződött be teljes mértékben.

Ennek ellenére azt mondta, ha a helyzet nem változik, jövő héten ismét be kell záratnia üzemét, ezúttal minden bizonnyal végleg.

Bige 2019 májusában a folyamatosan tartó katasztrófavédelmi és és rendőrségi ellnőrzések nyomán május végén már előzetes letartóztatásba is került, két napot töltött őrizetben, a „hulladékgazdálkodás rendjének megsértése” gyanúja miatt.

Korábban, december végén arról szóltak az értesülések, hogy Bige László legnagyobb agrárpiaci versenytársa nem más, mint Csányi Sándor bankár, üzletember, az OTP vezérigazgatója és a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke. Csányi a legutóbbi években nagyon közeli kapcsolatban áll Orbán Viktor miniszterelnökkel is. Csányi 2015-ben hosszú, és bonyolult hadművelet végén vált a KITE Zrt. egyszemélyi tulajdonosává, ez 1-1,5 millió hektár termőföldet, és több mint tízezer érdekeltségi körbe tartozó termelőt jelentett.

2013-ban a KITE-t a Bige tulajdonába tartozó Péti Nitrogénművek kívánta megvásárolni, ajánlatot is tettek a nádudvari cégre, de 2014-re Csányi, közbeiktatott embereken keresztül és állami segítséggel Bige László orra elől halászta el azt, nagyjából tízmilliárd forintjába került a művelet.

Csányi szerint azonban ez mégis megérte, mert szerinte „gazdasági útonálló” monopóliumát válthatta le a saját monopóliumára.

A mostani RTL Híradónak adott nyilatkozatában Bige is agrárvállalkozó személyes bosszújára utal, de valamivel régebbi, tízéves ügyet emlegetett fel, közvetlenül a KITE Zrt. ügyére itt sem utalt.

Csányi Sándor egyébként kalandos életút, és főleg a bankvilágban épített karrier után csupán a kétezres évek végén nyergelt át az agrárgazdaság legjövedelemezőbb területeire is, ma pedig már az ország egyik legnagyobb birtokosának számít.

Csányi karrierjéről korábban a Partizán csinált részletes videóriportot: