Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.
Önkormányzati választás 2019.
Főopolgármester-választás eredménye 100%-os feldolgozottságnál
50,86%
KARÁCSONY GERGELY
44,1%
TARLÓS ISTVÁN
4,46%
PUZSÉR RÓBERT
Budapesti polgármesterek
kormánypárti
9
ellenzéki
14
Feldolgozottság: 100%
Megyei jogú városok polgármesterei
kormánypárti
13
ellenzéki
10
Feldolgozottság: 100%
Kattints ide a részletekért!

Gyanúsítottként hallgatták ki a műtrágyagyáros Bige Lászlót, Csányi riválisát

A 24.hu információi szerint gyanúsítottként hallgatták ki a nyíregyházi rendőrkapitányságon Bige Lászlót, a kénsav- és műtrágyagyártó Bige Holding tulajdonosát, az ország ötödik leggazdagabb vállalkozóját.

A lap a cég nyíregyházi központjának ügyvezetői titkárságán érdeklődött a hírrel kapcsolatban, ott azonban azt mondták, sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudják az értesülést.

A vállalkozóról tavaly novemberben jelent meg több hír, amikoris példátlan méretű, több napos  rendőrségi akció zajlott le a szolnoki műtrágyagyár területén, amelynek során a rendőrség és a katasztrófavédelem munkatársai gyakorlatilag megszállták az épületet. Úgy tudni, hogy a hatóságok éjszakára sem hagyták el a gyár területét, és a dolgozókat is sorra kihallgatták. A miabonyunk.hu hírportál akkori értesülései szerint valaki környezetszennyezés miatt jelentette fel az üzemet.

Akkor az ORFK azt közölte: az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és más bűncselekmény gyanúja miatt nyomoz ismeretlen tettes ellen, több részletet azonban nem árultak el.

A novemberi rendőrségi akcióra a Kft. közleményben reagált, mely szerint a hatóságok indokolatlanul nagy számban, 250–300 emberrel jelentek meg a gyárban. Hozzátették, a helyszínen legalább 60-70 rendőrautó, tűzoltóautó, mentőautó és egyéb hatósági jármű vonult fel, területen sátrakat építettek, drónokat bocsátottak fel, szemlebizottságokat állítottak fel.

A piac ismerői szerint valódi háború robbant ki a legfontosabb hazai szereplők, Bige László és Csányi Sándor között, miután az OTP-vezér 2013-ban felvásárolta a legnagyobb magyar agrárcéget, a KITE Zrt.-t.

A KITE megvétele azért volt vízválasztó, mert a műtrágyapiac sajátossága, hogy a költségek jelentős részét a szállítás teszi ki, ebben pedig kulcsfontosságúak az olyan integrátorok, mint a KITE. A cég 2013 előtt még Bige műtrágyáját adta a vele szerződő gazdáknak, azt követően viszont már olyan beszállítóktól vett műtrágyát, mint például Andrej Babiš cseh miniszterelnök, Csehország második leggazdagabb embere, akinek Vágsellyén (Szlovákia) van a Duslo nevű cégéhez tartozó műtrágyagyára.

Bige műtrágyaipari érdekeltségei egyébként érintettek abban a versenyfelügyeleti eljárásban is, amelyet a Gazdasági és Versenyhivatal folytatott több hazai műtrágya-értékesítővel szemben, és amelynek hátteréről tavaly az Index számolt be részletesen.

A 24.hu úgy tudja, a novemberi rajtaütéssel nem értek véget a hatósági akciók, november óta rendszeres látogatók a NAV emberei a szolnoki üzemben. A lap értesülését, miszerint ma gyanúsítottként hallgatták ki Bige Lászlót, az ORFK egyelőre nem erősítette meg.

Olvass tovább!