Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A néppárti szóvivő szerint mégis teljes jogú tagok a frakcióban a fideszesek

Ez a cikk több mint 4 éves.

Mégis maradna a Néppártban a Fidesz – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a német Die Welt lapnak – számolt be róla az Azonnali.

Az interjúban Gulyás úgy fogalmaz,

„Azt hiszem, jobb ott nekünk. Az Európai Néppárt számára is az a jobb, ha megtart minket”.

Illetve arról is beszél, hogy vannak olyan témák, amelyekben együtt tudnak működni az Európai Parlament következő ciklusában a balközéppel, a zöldekkel és a liberálisokkal is.

Gulyás azonban azt is hozzátette a német lapnak, hogy Manfred Weber bizottsági elnökségét továbbra sem támogatják, és szerinte egy másik alkalmas politikust kellene megnevezni Juncker utódjának.

Gulyás német sajtónak tett bejelentése azért lehet meglepő, mert a közelmúltban a kormány itthon inkább a Néppárttól való távolodást és az új, leendő szövetségesekhez való közeledést kommunikálta, az osztrák politikai botrányt megelőzően például Budapesten fogadta Heinz-Christian Strachét és Salvini olasz belügyminisztert – a várt szélsőjobboldali megerősödés azonban elmaradt az idei EP-választásokon.

A Fidesz európai néppárti tagsága márciusban függesztődött föl az EPP tanácsának döntésével. A felfüggesztés értelmében a Fidesz nem vehet részt a Néppárt politikai életében: a Fidesz az új Európai Parlament posztjaira és bizottságaiba se tud delegálni embereket.

A felfüggesztés alatt egy három tagú tanács vizsgálja a Fidesz működését, és az ő vizsgálatuk alapján döntenek majd a Fidesz kizárásáról, a felfüggesztés meghosszabbításáról vagy feloldásáról.

A Népszava ma reggel kiszivárgott információkra hivatkozva ezzel kapcsolatban először azt közölte, az újjáalakult frakcióban a Néppárt már nem kívánja alkalmazni a szankciókat a fideszes EP-képviselőkkel szemben – ha úgy döntenek, hogy néppárti színekben folytatják, vezető parlamenti, illetve szakbizottsági tisztségekre pályázhatnának, illetve megőrizhetnék pozíciójukat a politikai csoport átmeneti elnökségében is.

Később azonban a lap elérte Pedro López de Pablo néppárti szóvivőt, aki cáfolta az értesülést, és elmondta, hogy

a frakció ugyanazokat a szabályokat alkalmazza, mint a pártcsalád, vagyis a Fidesz nem tölthet be semmilyen tisztséget a néppárti parlamenti csoportban addig, amíg a tagsága fel van függesztve.

Pedro López de Pablo a Népszavának azt is megerősítette, hogy a „bölcsek” jelentése alapján az EPP novemberben fog dönteni a Fidesz sorsáról, és annak az eredménye lesz döntő a frakció szempontjából is.

Frissítés (15:00): Az Euronews európai parlamenti forrására hivatkozva azt írja, a fideszes EP-képviselők támogatni fogják és meg is szavazzák, hogy ismét Manfred Weber legyen az Európai Néppárt frakcióvezetője.

Frissítés (19:17): Ugyanaz a néppárti Pedro López de Pablo, aki a nap során korábban határozottan cáfolta a Népszava értesülését, miszerint a fideszesek pályázhatnak pozíciókat a néppárti frakcióban, a HVG cikke szerint a Twitterre már azt posztolta később:

„Attól, hogy a Fidesz EP-képviselői úgy döntenek, hogy nem indulnak egy pozícióért a néppárti frakcióban, még nem jelenti azt, hogy nem is tehetik meg. Igenis megtehetik mind a frakción, mind pedig az Európai Parlamentben belül”

Erről írt Gonzalez Pons, a néppárti frakció első alelnöke is Twitter-posztjában:

„Bármely pozíciót betölthetnek, mert teljes jogú tagjai a néppárt frakciójának. A Fidesz nem felfüggesztett státuszú az EPP-frakcióban. A felfüggesztés alapszabályunkban nem létezik”

Szájer József fideszes EP-képviselő pedig az ATV-nek mondta el ugyanezt, hozzátéve, hogy saját döntéséből nem indult újra a néppárti frakció alelnöki posztjáért, mert szerinte most egy „történelmi” lehetőség előtt állnak, és lehetőségük nyílhat egy fontos európai parlamenti bizottság elnöki posztjára is.

(Azonnali, Népszava)

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs