Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A CDU és a CSU továbbra is koalícióban maradna a szociáldemokratákkal

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ma reggel lemondott a Német Szociáldemokrata Párt, az SPD vezetője, Andrea Nahles, és ezzel együtt a parlamenti frakció éléről is kikerül majd. Nahles azért döntött így, mert a párt rosszul szerepelt az Európai Parlamenti választásokon: az öt évvel ezelőtti eredményükhöz képest idén csak a szavazatok 15,8 százalékát érték el, Brémában pedig 73 éve először veszítettek.

Emellett a párton belül is olyan visszajelzéseket kapott, hogy nincsen meg a szükséges támogatottsága- így azért is mond le, mert „döntésével lehetőséget akar adni arra, hogy a párt rendezett módon gondoskodjon az utódlásról” – nyilatkozta.

A szociáldemokrata párt ennyire kevés szavazatot  még sosem kapott: az SPD jelenleg az AfD, vagyis az Alternatíva Németországért jobboldali párt támogatottsági szintjén van, míg a Grünen, vagyis a Zöldek jelenleg a legnépszerűbbek között van.  Arról, hogy ez mit jelent a német és európai politikát tekintve, a választások alatt bővebben itt írtunk.

Annegret Kramp-Karrenbauer ma Berlinben bejelentette, hogy Andrea Nahles lemondása után is folytatná a CDU (német kereszténydemokraták) és CSU (bajor keresztényszocialisták) pártszövetsége a kormányzást a szociáldemokratákkal.

Azt mondta, hogy továbbra is ragaszkodnak a nagykoalíciós berendezkedéshez, valamint remélik, hogy az SPD „sebesen meghozza a szükséges személyi döntéseket, és a kormány megőrzi cselekvőképességét”.

Markus Söder, a CSU elnöke, aki egyben a bajor miniszterelnök is, egy Twitter bejegyzésben azt írta, „elvárjuk az SPD-től, hogy hozzájáruljon Németország stabil kormányának megőrzéséhez, mert Németországnak stabilitásra van szüksége.”

via MTI

Címlapkép: Friedrich Merz facebook-oldala