Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem megy a DK az ALDE-ba, marad a szociáldemokrata frakcióban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Péntek délelőtt tárgyalta a Demokratikus Koalíció elnöksége, hogy a vasárnapi európai parlamenti választáson mandátumhoz jutott négy képviselő az EP melyik frakciójába üljön be. Molnár Csaba, EP-képviselő bejelentése szerint nem történik változás a frakciótagságukkal kapcsolatban, a korábbi tapogatózások ellenére mégsem ülnek át a liberális ALDE-frakcióba, hanem maradnak a szocialista (S&D) csoportban.

A pénteki sajtótájékoztatón Molnár elmondta, négy szempont szerint hozták meg a döntést, az első kettőben – az Európai Egyesült Államok gondolatának támogatása, illetve az Orbán Viktorral szembeni politika ügyében – nincs különbség a liberális és a szociáldemokrata párcsoport között.

Amiért mégis az utóbbi mellett döntöttek, az az, hogy a szociális Európa koncepciójáért, valamint a klímaváltozás megfékezéséért folytatott küzdelemben a DK határozottabban tudja képviseli álláspontját az S&D-ben, mint az ALDE-ban.

Molnár azt is elárulta, az elnökség jelentős többséggel hozta meg ezt a döntést. Ahogy azt is, hogy a DK európai parlamenti delegációját ő vezesse, mivel a négytagú csoportból egyedül ő rendelkezik korábbi európai parlamenti tapasztalattal.

Az elmúlt hetekben többször fölröppent a hír, hogy a DK tárgyalásokat folytat az európai liberálisokkal, amelyből többen azt a következtetést vonták le, hogy Dobrev Kláráék átülnének az ALDE-ba. Gyurcsány Ferenc hétfőn jelentette be, hogy szerdán Brüsszelbe utazik, és tárgyal Guy Verhofstadttal, az ALDE-frakció vezetőjével, az ATV-ben azonban hangsúlyozta, pártja „nem liberális, hanem centrista balközép párt”.

A 2014-19-es ciklusban az S&D frakcióban négy magyar – két MSZP-s és két DK-s – ült, az új ciklusban azonban már felértékelődhet a DK szerepe, ugyanis az egyetlen MSZP-s képviselő mellé négy saját embert küldhetnek. Miközben tehát az európai szocialisták mandátumszáma csökken, a magyar delegáció, azon belül is a Demokratikus Koalíció növelni tudta súlyát, ami feltehetően nagyobb befolyással is járhat majd.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi