Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Varga Mihály bejelentette az új gazdaságvédelmi tervet

Ez a cikk több mint 4 éves.

Itt az új gazdaságvédelmi akcióterv: Varga Mihály gazdaságért felelős miniszterhelyettes szerint Magyarország nagyon jól teljesít, szerinte az unión belül nálunk a legnagyobb a gazdasági növekedés. Azért, hogy a kormány megvédje az eddigi eredményeket, a következő gazdasági tervet állították össze, amit a mai Kormányinfón tettek közzé:

  1. Szociális hozzájárulási adó 2 százalékpontos csökkentése július 1-től. Ez idén 144 milliárd forintos, jövőre 156 milliárd forintos tételt jelent a költségvetésben.
  2. 13-ról 12 százalékra csökkentik a kiva mértékét, 2020 január 1-től.
  3. Adóadminisztráció csökkentő intézkedések lesznek, például megszüntetik az evát.
  4. Decembertől a vállalkozásoknak nem lesz szükségük kötelező adófeltöltésre.
  5. Reklámadó kulcsát nulla százalékra csökkentik, 2022-ig felfüggesztik a jelenlegi kulcsot, ettől piacbővítő hatást várnak.
  6. 18 százalékról 5 százalékra csökken az áfa a szálláshely-szolgáltatásnál.
  7. Építésre, bővítésre, felújításra használt lakóingatlanoknál 5 millió forintig áfavisszatérítést kaphatnak a kistelepüléseken.
  8. Támogatni fogják, hogy a vállalkozások munkásszállókat építsenek.
  9. 2020-tól kisvállalatoknál 300, középvállalatoknál 400 millió forint, 2021-től kisvállalatoknál 200, középvállalatoknál 300, 2022-től kisvállalatoknál 50, középvállalatoknál 100 millió forint után lehet majd igénybe venni fejlesztési adókedvezményt.
  10. 10 milliárd forinttal tőkét emelnek a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.-nél.
  11. 5 milliárdos tőkeemeléssel segítik a mezőgazdasági garanciarendszert.
  12. 2020 és 2030 között évi 17 milliárd forintot szánnak az öntözéses rendszer fejlesztésére.
  13. A k+f és innováció támogatására jövőre 32 milliárd forinttal több jut, összesen 157 milliárd forint.

+ elindul a Magyar Állampapír Plusz program is.

Varga szerint ezek az intézkedések azért szükségesek, hogy Magyarország továbbra is az EU-s növekedési átlag felett két százalékkal teljesítsen. A miniszterhelyettes hosszabb távon nem kalkulál az adóbevétel kiesésével, szerinte az adócsökkentések is ösztönzik a növekedést és összességében több adóbevétel folyik majd be.

Amellett, hogy ezekkkel az adócsökkentésekkel jól járnak a kisvállalkozók, a szálláshely-szolgáltatásnál bevezetendő 13 százalékos adócsökkenés annak is kedvez, aki a lakásában Airbnb-t üzemeltetne.

via Index

 

Címlapkép: Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatót tart az idei gazdasági növekedésrõl a Pénzügyminisztériumban 2018. december 28-án. (MTI/Máthé Zoltán)