Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mit ad fel a Fidesz a néppárti tagságért cserébe?

Ez a cikk több mint 4 éves.

A kormány csütörtöki bejelentése alapján úgy tűnik, hogy az európai néppárti tagságért küzd a kormány. Csakhogy ettől még se a valós szándék, se a néppárti tagság megőrzése sem biztos.

Csütörtök délelőtt két nehezen magyarázható bejelentést is tett a kormány. A közigazgatási bíróságok bevezetésének eltolásáról eddig szó se volt, pedig már az ötlet felmerülése óta nagy vita övezi a javaslatot, magyar és nemzetközi szintéren egyaránt. A reklámadó ideiglenes eltörlése pedig bár kedvez a fideszes média tulajdonosoknak is, mégiscsak az RTL Klubbal, és ezzel a német CDU-hoz közeli Bertelsmann-csoporttal szembeni kedvező lépés.

Fontos az is, hogy mindkét intézkedés ideiglenes.

Nehezen gondolhat másra a két intézkedés kapcsán az ember, minthogy a Fidesz kapaszkodik, hogy elkerülje a kizárását a Néppártból, és így a magyar kormány eljelentéktelenedését az európai politikában.

A kérdés persze az, hogy ezeket az intézkedéseket vajon már a Néppártból, egyenesen Németországból kérték, vagy a Fidesz magánszorgalomból helyezkedik, illetve hogy fognak-e még ezenkívül is konkrét kérések érkezni, és tesz-e a Fidesz további konkrét engedményeket.

Az viszont már látszik, hogy a kormánypárti propaganda Európa erős emberéről mennyire fals, miközben a ló túloldalára se érdemes átesni, Orbánnak mint európai kormányfőnek van hatása az európai politikára, és az erősödő európai szélsőjobboldal miatt még a Néppárton kívül is számít a szava.

Az is valószínűnek tűnik, hogy ezeknek az intézkedéseknek a visszavonása csak időleges, és az elmúlt évek tapasztalatából kiindulva  nem fog semmilyen demokratizálódást elindítani Magyarországon a néppárti tagság folytatása, de főleg nem a Fidesz Néppártból való kiszorulása utáni időszak.

Az pedig már a most bejelentett két intézkedésből látszik, hogy a munka-tőke fronton a kormány nem tud, és nem is akar a német multiknak kedvezőtlen döntéseket hozni. A Fidesz néppárti tagsága körüli alkudozásról szóló folyamat minden valószínűség szerint semmilyen jóléti kérdést nem fog igazán érinteni. A kormánytól független magyar média helyzetét pedig nem oldja meg a reklámadó eltörlése és az igazságszolgáltatás függetlenedése se várható, ameddig Handó Tünde a posztján marad. Minden valószínűség szerint maximum olyan kompromisszumra lesz hajlandó a Fidesz a néppárti tagságának megőrzéséért, ami a hatalmát nem veszélyezteti, és csak olyan ügyekben, ahol más utak is rendelkezésre állnak hatalmának erősítésére.

Ha pedig nem veszik vissza a Fideszt a Néppártba, még ezek a kötöttségek se kötik majd a kormánypárt kezét.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs