Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az elnökválasztás orosz befolyását vizsgáló Robert Mueller szerint nem biztos, hogy Trump ártatlan

Ez a cikk több mint 4 éves.

Robert Mueller rendkívüli ügyész ügyész 2017-ben kezdte nyomozását azzal a céllal, hogy felderítse, „volt-e kapcsolat vagy koordináció az orosz kormány és olyan egyének között, akik Donald Trump elnöki kampányához köthetők”. A nyomozást egy ponton kiterjesztették Trump személyére is, Mueller itt azt vizsgálta, hogy az elnök megvalósította-e az igazságszolgáltatás akadályozását, amikor az orosz szálat vették vizsgálat alá.

Mueller a nyomozás lezárása után először szólalt most meg, és nyilatkozott a sokakat érdeklő, le nem zárt kérdésekről.

A rendkívüli ügyész mai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy ha meg lettek volna győződve arról, hogy az elnök nem követett el bűncselekményt, azt közölték volna. Ezt nem tették azonban meg, mert szerinte nem lett volna tisztességes, ha bűnösnek kiáltják ki az elnököt, akit jogi értelemben nem is lehet megvádolni – számolt be róla a Guardian.

Mueller mostani kijelentését többen, például Elizabeth Warren is úgy értelmezte, hogy a rendkívüli ügyész egyértelműen meggyőződött az elnök bűnösségéről, de az Igazságügyi Minisztérium megakadályozta abban, hogy vádat emeljenek az elnökkel szemben. Ő, ahogy Kamala Harris és Julián Castro demokrata elnökjelöltek  is, azt javasolják, hogy a Kongresszus kezdeményezze a hivatalban lévő elnökkel szemben az eltávolítási procedúrát (impeachment).

Trump, aki korábban többször is boszorkányüldözésnek nevezte a jelentés körüli felhajtást, twitteres bejegyzésében azt írta, szerinte semmi nem változott, nincs ellene elegendő bizonyíték, így az ügy le van zárva.

A rendkívüli ügyész mostani nyilatkozata azért lehet némileg meglepő, mert ahogy arról korábban beszámoltunk, az amerikai Kongresszushoz március végén megérkező, nyomozati anyagokat összegző leirat, bár sok helyen kétértelmű volt, és a teljes, eredeti jelentés sem lett nyilvános, azt mégis megállapította következtetésként a leirat, hogy a választási kampány során

a Trump-kampánystáb nem működött együtt az orosz állammal.

Valamint a levél szerint:

„A rendkívüli megbízott nyomozása nem talált konspirációt vagy kooperációt Oroszországgal, amikor az igyekezett beleavatkozni a 2016-os amerikai elnökválasztásba a Trump-kampány, vagy bárki részéről, akinek ahhoz köze volt.”

Robert Mueller 2001 és 2013 között volt az FBI (Szövetségi Nyomozó Iroda) igazgatója, jelenleg az Amerikai Igazságügyi Minisztérium rendkívüli megbízottja. A nyomozás kezdetét követően Mueller vádat emeltetett több esetben külföldi befolyás érvényesítése és az Egyesült Államok elleni összeesküvés miatt, a Trump-kampánnyal összefüggésben Trump tanácsadóival szemben (Paul Manafort és Rick Gates), illetve vallomást csikart ki Michael T. Flynn, korábbi nemzetbiztonsági tanácsadótól, aki beismerte, hogy hamis vallomást tett az FBI-nak korábban az orosz nagykövettel való kapcsolatáról.

(Guardian)