Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Mueller-jelentés nem talált összejátszást Trump kampánya és az oroszok között

Ez a cikk több mint 5 éves.

Vasárnap délután érkezett meg a Robert Mueller speciális ügyész nyomozásáról készült jelentést összegző leirat az amerikai Kongresszushoz. A levél nagyon röviden tartalmazza a nyomozás eredményeit, ahogy arról Jerry Nadler, a Képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke tájékoztatott, aki hozzátette, hogy a közvéleménynek joga van megismerni a jelentés összes állítását, úgyhogy kérni fogja a teljes nyilvánosságra hozatalt.

A 2017 óta megkezdett nyomozás célja volt, hogy felderítse „volt-e kapcsolat vagy koordináció az orosz kormány és olyan egyének között, akik Donald Trump elnöki kampányához köthetők.” A nyomozást egy ponton kiterjesztették Trump személyére is, Mueller itt azt vizsgálja, hogy az elnök megvalósította-e az igazságszolgáltatás akadályozását, amikor az orosz szálat vették vizsgálat alá.

Robert Mueller 2001 és 2013 között volt az FBI (Szövetségi Nyomozó Iroda) igazgatója, jelenleg az Amerikai Igazságügyi Minisztérium speciális megbízottja. A nyomozás kezdete óta Mueller vádat emeltetett több esetben külföldi befolyás érvényesítése és az Egyesült Államok elleni összeesküvés miatt, a Trump-kampánnyal összefüggésben Trump tanácsadóival szemben (Paul Manafort és Rick Gates), illetve vallomást csikart ki Michael T. Flynn, korábbi nemzetbiztonsági tanácsadótól, aki beismerte, hogy hamis vallomást tett az FBI-nak korábban az orosz nagykövettel való kapcsolatáról.

A Kongresszusnak küldött levélben található a nyomozás konklúziója is, miszerint a Trump-kampánystáb nem működött együtt az orosz állammal.

A levél szerint:

„A speciális megbízott nyomozása nem talált konspirációt vagy kooperációt Oroszországgal, amikor az igyekezett beleavatkozni a 2016-os amerikai elnökválasztásba a Trump-kampány, vagy bárki részéről, akinek ahhoz köze volt.”

William Barr igazságügy-miniszter és helyettese, Rod Rosenstein döntése értelmében a bizonyítékok „nem elegendőek” ahhoz, hogy vádat lehessen emelni az elnök ellen az igazságszolgáltatás akadályozása miatt, ami a vizsgálat másik célja volt.

„Míg a jelentés maga nem jut arra a következtetésre, hogy az elnök bűncselekményt követett el, nem is nyújt teljesen felmentést neki.”

– idézte Barr Mueller speciális megbízottat.

Rudy Giuliani, New York volt polgármestere, Donald Trump jelenlegi ügyvédje örömét fejezete ki a hírrel kapcsolatban: „Ez jobb, mint amire számítottam.”

Barr igazságügy-miniszter közölte a sajtóval, hogy szándékozik több részletet is közölni a jelentésből, és Mueller speciális megbízottal közösen dolgoznak azon, hogy publikálható formába kerüljön a szöveg (tehát kivegyenek belőle minden titkosnak számító adatot).

A vizsgálat lezárultával a Mueller-jelentés nem javasol további beidézéseket, vagy vádemeléseket az üggyel kapcsolatban.

Forrás: CNN