Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

26 milliónyi követővel rendelkező fake news oldalakat buktatott le az Avaaz

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az olyan kormányközeli lapok szerint, mint a Magyar Nemzet vagy az Origo, az Avaaz az oldalak lekapcsolásával szeretné befolyásolni a hétvégi, Európai Parlamenti választások eredményeit. A lap szerint a választások előtt megrendezésre kerülő szervezett Globális Klímasztrájk (amely a szavazáson való részvételre is buzdít) a klímavédelem mögé bújva akarja manipulálni a vasárnapi szavazást.

Az Avaaz jelenlegi kampánya keretében oldalakat derít fel és bizonyítja be, hogy fakenews gyártással és gyülöletbeszéd terjesztéssel foglalkoznak. Az Európai Parlamenti választások közeledtével a Facebook ugyanis kiemelten figyel arra, hogy a szabályzatukat sértő oldalak eltűnjenek. A social media oldal által törölt oldalak és csoportok 6 millió követővel rendelkeztek, az Avaaz által felfedezettek pedig 26 milliónyival.

A Facebook szabályzatát sértő oldalak és profilokat arra használták, hogy növeljék az általuk támogatott politikai pártok népszerűségét – ez olyan jól sikerült, hogy több lájkolt sikerült összegyűjteniuk, mint az (általában) szélsőjobboldali pártok hivatalos oldalainak.

Az Avaaz által felderített oldalak között Németroszágban például Holokauszt-tagadó és az AfD (Alternative für Deutschland) pártot népszerűsítőeket találtak, Olaszországban pedig olyan is akadt, ami először különböző, népszerű témákat promótált (étkezés, divat, sport), majd lassan, miután sok követőt szerzett, elkezdte őket politikai témájú hírekkel bombázni. Franciaországban egy oldal a fehér felsőbbrendűséget hirdető tartalmakat osztott meg.

Az Avaaz kampányvezetője, Christoph Schott szerint ezek az oldalak nagy befolyással bírnak, mert annak az illúzióját keltik, hogy bizonyos politikai pártoknak, nézeteknek nagy támogatói tábora van, így hitelesebbé és fontosabbá válnak.

Az oknyomozást az Avaaz a Facebooktól függetlenül működve végezte, közösségi finanszírozással. Csak az eredményeket adták át a social media oldalnak, annak reményében, hogy az majd megteszi a kellő lépéseket – és Schott szerint ez meg is történt, Spanyolországban például egy egész fake news hálózatot kapcsoltak le.

via Guardian