Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A klímavészhelyzet felismerése mentheti meg a jövőnket?

Ez a cikk több mint 4 éves.

Klímavészhelyzet és tömeges fajkihalás korában élünk. A túlélésre csak akkor van esélyünk, ha eddig példátlan szintű globális együttműködés indul be kormányok, nagyvállalatok és köztünk, emberek közt. A klímaválság hatásait már a saját bőrünkön érezzük. A válság felismerése mentén új, eddig nem látott erejű nemzetközi mozgalmak indultak a Föld jövőjének védelme érdekében. Világszerte fiatalok milliói mentek utcára azonnali, bátor lépéseket követelve a döntéshozóktól – hazai és nemzetközi szinten egyaránt. Talán épp az ökológiai válság felismerése fogja előre mozdítani a bolygó védelmét?

A Fridays for Future mozgalom e hét péntekre, május 24-re, az EP-választás elé hirdette meg második globális klímasztrájkját. A Mércén ezért a napokban kiemelten is foglalkozunk a súlyos ökológiai válság és a klímaváltozás elleni küzdelem dilemmáival. Korábbi, témához kapcsolódó írásainkat itt olvashatod.

Alig több mint tíz évünk van megmenteni a bolygót – mondta ki a végítéletet tavaly októberben az ENSZ klímaváltozásról szóló jelentése. A klímavészhelyzetről szóló jelentés sokkolta a közvéleményt. Idén májusban az ENSZ egy biodiverzitásról szóló tudományos jelentést is kiadott: 1 millió állat- és növényfaj, velük együtt pedig az egész emberiség van veszélyben.

Ez nemcsak korunk, de egyúttal az emberiség történetének legnagyobb veszélyét és kihívását is jelenti. A klímaválság már érezhető hatásait egyre többen ismerik fel világszerte. Magyarországon is egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási jelenségek. Hőhullámok, hirtelen leszakadó csapadék, aszályok. Vaknak kell lenni, hogy tagadjuk: a klímaválság kellős közepén vagyunk. A saját földi életünk jövője a tét. A kormányok, nagyvállalatok vezetői azonban nem úgy viselkednek, mintha égne a ház. Pedig a közös otthonunkat lángok mardossák.  Cselekednünk kell.

Fiatalok a klímavédelemben

Másfél millióan mentek utcára március 15-én világszerte a klíma védelmében. Az eddig soha nem látott méretű globális klímasztrájk keretében több ezer városban követeltek azonnali lépéseket a klíma védelmében, köztük több magyar városban is. A klímasztrájk mozgalmat egy valószínűtlen szereplő, egy 16 éves svéd diáklány indította. Pár hónappal ezelőtt Greta úgy döntött: iskola helyett a parlament elé megy tüntetni. Hiszen mi értelme az iskolának, ha nem lesz jövő, amiért érdemes lenne tanulni? Greta eleinte egyedül ült ki péntekenként a stockholmi parlament elé, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét a közelgő klímakatasztrófára. Kiállása azóta fiatalok millióit inspirálta, sarkallta cselekvésre világszerte.

Március 15-i globális klímasztrájk Budapesten; fotó: Nyitray Dani

A sokszor lustának és apatikusnak bélyegzett Z-generáció megmutatta: ha a bolygó jövője a tét, a felnőtt döntéshozókat megszégyenítő bátorsággal és tiszta beszéddel szólalnak fel. Nem véletlen. Leginkább az ő jövőjük forog kockán, ha a most felnőtt döntéshozók nem tesznek határozott lépéseket.

Az ökológiai katasztrófa fenyegetése ellen nemrég megjelent az Extinction Rebellion (Lázadás a Kihalás Ellen) nevű környezetvédő mozgalom Nagy-Britanniában, amely látványos és békés akciókkal hívta fel magára a figyelmet. Áprilisi akcióhetükhöz világszerte rengetegen csatlakoztak, köztük Magyarországon is. A legnagyobb feltűnést a londoni események keltették: itt forgalmas köztereket, nagyvállalatok székházait foglalták el a tüntetők békés eszközökkel. A döntéshozóktól többek között a klímavészhelyzet deklarálását és azonnali cselekvést követeltek világszerte.

Az elmúlt hónapok eseményeinek pedig már most vannak látható következményei. A klímasztrájkoló fiatalokat a legfontosabb döntéshozó testületek üléseire hívják meg, ahol félreérthetetlen egyszerűséggel szembesítik a döntéshozókat az ökológiai és a klímaválság valóságával.

Greta Thunberg találkozott a pápával, ott volt az ENSZ klímakonferenciáján, és az Európai Parlamentben is meghallgatták. A tiltakozó megmozdulások hatására először Nagy-Britannia, majd Írország is klímavészhelyzetet jelentett be.

Azonban még hosszú út áll előttünk. A klímavédelem alól egyetlen ország sem vonhatja ki magát, Magyarországnak is fel kell hagynia azzal, hogy hátráltatja a klímaválság elleni küzdelmet, pl. amikor az uniós klímastratégia megalkotása során akadályozza a klímavédelmi erőfeszítéseket, nem csökkenti kellőképpen a napelemre kirótt környezetvédelmi termékdíjat, vagy nem zárja be a lehető legrövidebb idő alatt a még működő szénerőműveit.

A magyar kormánynak végre érdemi lépéseket kell tennie az éghajlatvédelem érdekében, hogy megvédje a lakosságot a klímakatasztrófától. A magyar kormánynak is itt az ideje felismerni: a klímaválság már a jövőnket veszélyezteti.

Mit tudsz tenni a klímavészhelyzet ellen?

Mindenki előtt rengeteg lehetőség áll nyitva, hogy saját és közösségének környezetterhelő hatásait csökkentse. Ahogy az is, hogy a közélet aktív tagjaként felhívja a figyelmet az ökológiai válság veszélyeire; a döntéshozókat rábírja a környezetvédelmi szempontok figyelembe vételére; és alternatívákat mutasson a közösségek számára.

Itt van pár tipp, ha csökkenteni szeretnéd a saját ökolábnyomod:

Ha szeretnéd a környezetvédelmet a közéletben is képviselni, itt van pár lehetőség:

  • Képviseld az ökológiai szemléletmódot a közbeszédben. Juttasd el minél több emberhez az ökológiai válság hírét, és ne felejtsd el a megoldási javaslatokat sem.
  • Csatlakozz környezetvédő szervezetekhez, klímavédő mozgalmakhoz, vagy indítsd el a sajátod.
  • Győzd meg a helyi kisboltot, hogy hagyjon fel az egyszer használatos műanyag termékek árusításával.
  • Szerveződjetek az iskolában vagy munkahelyen, és alakítsátok át együtt a menzát: legyen minél több helyi ökológiai gazdaságból származó tápláló idényzöldség és -gyümölcs és minél kevesebb feldolgozott, előrecsomagolt, nagyipari körülmények között előállított állati eredetű termék.
  • Csatlakozz környezetvédelmi petíciókhoz – ezzel is nyomást tudsz gyakorolni politikusokra, cégvezetőkre.
  • Vedd rá a téged képviselő döntéshozókat, hogy vegyék súlyának megfelelően komolyan a klímaválság kérdését. A téged az önkormányzatban, Országgyűlésben képviselők feladata a közösséged érdekeinek védelme. Keresd meg és győzd meg őket: a környezet védelme pártokon felüli ügy. Nem világnézeti kérdés. Hanem a puszta létünk védelmének záloga.
  • Vegyél részt a választásokon, és szavazatod add olyan jelöltekre, akiknek fontos a környezetvédelem ügye.

Most vasárnap lesznek az európai parlamenti választások. Ez is komoly lehetőséget kínál arra, hogy tegyünk valamit környezetünk megóvása érdekében. Az Európai Unió kulcsszerepet játszik a környezetvédelmi szabályok kidolgozásában. Ha fontos számunkra a környezet megóvása, akkor vegyünk részt az európai parlamenti választáson, és szavazatunkkal adjuk meg a lehető legnagyobb felhatalmazást az EP-nek, hogy az az élővilág védelmét és a klímaválság elleni harcot a nevünkben még hatékonyabban képviselhesse a jövőben. Az EP-választáson is a környezet a tét. Szavazzunk mindannyian! Mert a bolygónk nem tud.

Sikerre vannak ítélve

Most van felnövőben egy olyan generáció, amely már beleszületett abba a megkérdőjelezhetetlen helyzetbe, amit klímavészhelyzetnek, ökológiai válság korának hívhatunk. Az ő számukra ez volt a kézzel fogható valóság születésük óta. A klímavészhelyzet tényét mára tudományos konszenzus övezi.

A most felnövő fiatalok számára húsba vágó kérdés a környezet védelme. Hiszen a saját életfeltételeiket lopja el a mai társadalom a szemük elől. Az ő életfeltételeiket használjuk, fogyasztjuk, szennyezzük el. Az ő számukra a szélsőséges, kiszámíthatatlan időjárás a mindennapi valóság.

Előttük a napnál is világosabb: ha élhető körülmények között szeretnének felnőni, ki kell állniuk az igazukért. A követeléseiket nehéz figyelmen kívül hagyni. Iható vizet, tiszta, belélegezhető levegőt, tápláló talajt és egészséges élelmiszert követelnek. Azt szeretnék, hogy az ő életükben is legyenek még erdők, és az ő fejük fölött is repüljenek még méhek és fecskék. Hogy ezek az alapvető szükségleteiket kielégítő feltételek adottak legyenek az ő életükben is, ahogy az nekünk is -többnyire- megadatott.

Az elmúlt hónapok eseményei pedig egyértelműen bizonyítják: egyre többen és egyre határozottabban követelik az ökológiai válság megfékezését. A fiatalok bátor kiállásának már ma érezhető a hatása. Az elmúlt évtizedek környezetvédő munkáját pár hónap alatt új fokozatra kapcsolták. A jövőjükért, a jövőnkért küzdenek. Elhozták a reményt mindannyiunk számára. Ha te is ki szeretnéd venni a részed a bolygó védelmében, pénteken ott a helyed a klímasztrájkon.

A fővárosban 11.00 órakor a Deák térre várják a résztvevőket. Emellett országosan Debrecen, Pécs, Szeged, Miskolc, Győr, Szekszárd, Tata és Karcag fiataljai is csatlakoztak a globális klímasztrájkhoz. Te ott leszel?

Kiemelt kép: Dörgő Zsuzsi