Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

További hazugságon érték a lemondott osztrák szélsőjobboldali alkancellárt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Mint arról mi is beszámoltunk, Ausztriában a Süddeutsche Zeitung és a Spiegel német lapok által nyilvánosságra hozott videó miatt állt elő mostanra már nyilvánvaló politikai válság, melyen a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Heinz-Christian Strache és Johannes Gudenus, előbbi legfontosabb párton belüli szövetségese magukat egy orosz oligarcha rokonának és kijárójának kiadó nővel randevúzott 2017-ben Ibizán.

A rejtélyes alakok többek közt azt mondták, közbeszerzésekért cserébe megvennék Strachénak a legfontosabb osztrák bulvárnapilapot, a Kronen Zeitungot, a későbbi alkancellár azt javasolja orosz vendéglátóinak, hogy alapítsanak egy Strabaghoz hasonló céget, és ez esetben a médiavásárlásért cserébe ők vihetnék az osztrák óriás helyett a közbeszeréseket.

A nyilvánosságra hozott videón szó szerint elhangzik a 2017-ben ellenzékben lévő osztrák politikus szájából, hogy olyan médiaviszonyokat akar Ausztriának, amilyenek Orbán Magyarországán vannak. Mint mondta, a legolvasottabb napilap mellé „jól esne neki egy tévécsatorna is”.

Az eset miatt Strache alkancellár és pártelnök, illetve Gudenus frakcióvezető is lemondott minden tisztségéről, a koalíció összeroppant, és szeptemberre új választásokat írtak ki Ausztriában.

Az eset után Strache megpróbálta úgy beállítani az ügyet, hogy szélsőjobboldali párttársával csak részegen imponálni próbáltak az állítólagos orosz oligarchanőnek, és semmilyen megkeresést utána az ügyben nem tettek felé.

Csakhogy úgy tűnik ez is hazugság.

A Süddeutsche Zeitung és a Spiegel (akik az ügyet kirobbantották) ugyanis kinyomozta, hogy a titokzatos hölggyel nem Ibizán találkozott először Gudenus, és nem is utoljára, és ezekről a találkákról Strache folyamatosan értesüléseket is kapott.

Az ibizai találkozót követően Bécsben találkozott Gudenus egy férfival, aki a nő nevében konkrét lépéseket követelt a Strabag-manőver terén további együttműködésért. A férfi javasolt is egy ilyen lépést: eszerint az FPÖ-nek a Strabag egyik tulajdonosát, Hans Peter Haselsteinert sározó közleményt kellett megjelentetnie a sajtóban. És a közlemény meg is jelent pár nappal a találkozó után.

A csalinak használt nő csalinak használt „képviselőjével” másodjára is találkozott Gudenus, ekkor egy újabb találkozót sürgetett a hölggyel, de erre már többé nem került sor.

Forrás: Süddeutsche Zeitung