Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Trump szerint Orbán jó munkát végez

Ez a cikk több mint 4 éves.

Magyar idő szerint nem sokkal este 8 óra után, kis késéssel elkezdődött Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozója. 20 óra 35 perckor pedig már tájékoztatták is a sajtót.

Trump megdicsérte Orbánt, hogy jó munkát végzett, biztonságban tartotta az országot, majd ezután Orbán is szó szerint szót kért.

Orbán a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Magyarországnak az Egyesült Államok stratégiai partnere, mivel együtt kívánnak fellépni az illegális bevándorlás, a terrorizmus ellen, és a keresztény közösségek védelme érdekében.

Trump arról beszélt, hogy köszöni, amit a magyar kormány a keresztény közösségekért tesz, és örül, hogy jó a kapcsolat Magyarország és az USA között.

Az újságírói kérdések viszont nem a találkozóról, hanem főleg a Kínával folytatott gazdasági harcról szóltak.

Trump kétszer is megvédte Orbánt, amikor mégis a magyar demokrácia helyzetéről szóló újságírói kérdések jöttek. Szerinte a magyar kormány jó szövetséges a NATO-ban, és Európa problémái abból fakadnak, hogy kevesen cselekedtek a migráció kapcsán úgy, mint Orbán. Orbán arról beszélt, hogy a nép érdekében kormányoznak.

Az érkezést és a sajtótájékoztatót a lenti videóba belepörgetve nézheti meg:

A magyar kormányfőt 2010-es megválasztása óta először fogadja az amerikai elnök. De a mai eseményt megelőzte Mike Pompeo amerikai külügyminiszter budapesti látogatása, ahol Orbán és Pompeo több különböző megállapodást is kötött, például az amerikai ExxonMobil romániai cseppfolyós gáz kitermelésének exportálásáról, vagy fegyverek vásárlásról.

Ezt erősíti az is, hogy a Fehér Ház közleménye szerint a találkozó energetikai és biztonságpolitikai kérdésekről fog szólni. A HVG szerint Orbán Viktor minden bizonnyal honvédelmi beszerzéseket ajánl fel, Trump pedig mindenképpen felveti majd az orosz és a kínai befolyást, különös tekintettel a Huawei magyarországi jelenlétére, ami Pompeo tárgyalásain is felmerült.

Az elmúlt időszakban kiemelt prioritás lett Kelet-Európa az amerikai külügy számára. Trump korábban a lengyel, a szlovák és a cseh kormány vezetőivel is találkozott.

Délután már volt egy találkozó, ahol az amerikai külügyminisztériumban a hódmezővásárhelyi polgármestert, a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetőjét Márki-Zay Péter fogadták. Márki mozgalma közleménye szerint többet között arról beszélt, hogy Orbán nem egyenlő Magyarországgal.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd