Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tarlós szerint a zuglói parkolást kivizsgáló bizottság nem független, mert zuglói

Ez a cikk több mint 4 éves.

Frissítés 15:15: Tarlós István a PestiSrácoknak reagált a zuglói döntésre, amelyben leszavazták azt is, hogy Tarlós vezetésével a főváros vizsgálja ki a zuglói parkolás ügyét.

A PestiSrácok.hu kérdésére kifejtette, hogy nem akar beleszólni Zugló ügyeibe, de figyelve az eseményeket, egyszerűen nem áll össze a kép.

Tarlós szerint érthetetlen, hogy

„azok vizsgálják ki az ügyet, akik megkötötték a szerződéseket, nem független a vizsgálóbizottság, hanem zuglói. Amennyiben Karácsony szerint sötét alkuról volt szó, vajon miért hagyja, hogy tulajdonképpen önmagukat vizsgálják ki? A szokatlan szó a minimum, ami erről eszembe jut.”

– mondta.

A vizsgálóbizottságba egyébként Karácsony Gergely – ahogy korábban is írtuk – Baranyi Krisztinát, a ferencvárosi parkolási ügyeket felderítő önkormányzati képviselőt jelölte.

Tarlós István továbbá elmondta portálunknak, hogy azt sem érti, hogy Karácsony vajon miért mondja most nyereségesnek az eddig veszteségesnek titulált parkolási rendszert, és ha nyereséges, akkor vajon miért mondják föl azonnali hatállyal? Ezért nem áll össze a kép a főpolgármester szerint, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy ha rossz is egy szerződés, attól még hatályos:

„Nem tudom, hogy egy hatályos szerződés azonnali felmondása milyen jogi és pénzügyi kérdésekkel jár Zugló számára”

– fejtette ki Karácsony Gergely őszi ellenfele.

Korábban írtuk: Több javaslatcsomagról szavaztak ma a zuglói képviselők azon a rendkívüli ülésen, amelyet a parkolási botrány miatt hívtak össze. Az egyik szerint egy testületet állítottak fel, amelybe minden helyi frakció (az LMP, a Mi Hazánk, a Civilzugló Egyesület, a Fidesz-KDNP és az MSZP-Összefogás), valamint a polgármester, Karácsony Gergely is delegálhat majd egy tagot.

A Mérce információ szerint Karácsony a ferencvárosi parkolási ügyek felderítésében fontos szerepet vivő korábbi együttes, jelenleg független ferencvárosi képviselőt, Baranyi Krisztinát delegálja.

A javaslatcsomagban, amelyet a Fidesz és a Párbeszéd szavazataival, a többiek tartózkodása mellett fogadtak el, a testület felszólította Karácsonyt, hogy azonnali hatállyal mondja fel a pazarló parkolási szerződéseket. Ezzel azonban két probléma van:

egyrészt a „pazarló” nem jogi kategória, így nem egyértelmű, hogy a testület mely szerződések felmondását kéri. Másrészt a sajtóban is megjelent parkolási szerződés június 9-én jár le, tehát 24 nap múlva amúgy is érvényét vesztené.

A javaslatcsomaggal szemben leszavazták viszont a Fidesz előterjesztését, amely fővárosi hatáskörben, Tarlós István vezetésével vizsgálta volna a Tarlós kihívója, Karácsony Gergely vezette Zugló parkolási ügyét.

Az elfogadott előterjesztésnek volt része egy olyan módosító indítvány is, amely ingyenessé teszi a zuglói parkolást a zuglói lakosok részére. Ezt a javaslatot csupán a Mi Hazánk és az LMP képviselője nem szavazták meg.

Elfogadott a testület egy előterjesztést is, amely értelmében a jövőben a fizetőparkolás nem szólhat a profitszerzésről, kizárólag egy célt szolgálhat: a forgalomszabályozást. Az önkormányzat ez után – külső cég közbeiktatása nélkül – saját maga kell végezze az üzemeltetési feladatokat.

Ahogy korábban írtuk, a fővárosi parkolási rendszer visszaéléseit a 444.hu által készített dokumentumfilm tárta fel – ebből kiderül: több kerületben is átláthatatlan politika-közeli céghálókon keresztül tűnnek el a parkolási díjakból befolyó közpénzek.

Karácsony úgy került célkeresztbe, hogy Zugló 2017-ben egy Fidesz-közeli cégnek szervezte ki a kerület fizetős parkolóinak üzemeltetését, erről a döntésről a polgármester idén márciusban azt nyilatkozta, Fidesz-MSZP háttéralku keretében jött létre, és ő polgármesterként ezen nem tudott változtatni. A politikus kritikusai szerint azonban tartózkodás helyett vétóznia kellett volna.

Bár a 444 leleplező anyagából egyértelműen kiderül, az azóta megjelent hírek pedig csak megerősítik, hogy a parkolási maffiában erősen érdekeltek a fideszes kerületvezetések, a kormánypárti média megpróbálja mindezt csupán Zugló és Karácsony problémájaként beállítani.

Címlapkép: MTI/Mohai Balázs