Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Leszavazták Karácsony parkolási megoldását Zuglóban

Ez a cikk több mint 5 éves.

Csütörtök délelőtt rendkívüli képviselő-testületi ülést tartottak Zuglóban, amelyen a tervek szerint a kerületi parkolási rendszert értékelő vizsgálóbizottság felállításáról, illetve a parkolási rendszer saját kézbe vételéről dönthettek volna az önkormányzati képviselők. Csakhogy a Fidesz-frakció ellenállása miatt kétszeri szavazás után sem sikerült elfogadni az ülés napirendjét.

A zuglói Fidesz-frakció egyébként saját előterjesztését is blokkolta, hiszen a parkolási vizsgálóbizottság létrehozását ők javasolták. A napirenden szerepelt még Karácsony Gergely polgármester azon javaslata is, amely szerint június 10-től a zuglói parkolás-üzemeltetést már nem egy piaci vállalkozás, hanem a zuglói önkormányzat önmaga látta volna el.

„Célunk kettős: egyrészt, hogy tegyünk egy lépést az egységes budapesti rendszer létrehozása felé, másrészt átláthatóbb gazdálkodást, befolyástól mentes üzemeltetést kell teremtenünk. Ez a zuglóiak, és ez minden budapesti érdeke” – írta előterjesztésében Karácsony.

A képviselő-testületi ülésen hosszú vita alakult ki a napirend elfogadása körül. Karácsony a fideszes vizsgálóbizottsági napirendet szerette volna az első helyről az utolsóra átrakni, mondván: úgy hallotta, e szavazás után kormánypárti képviselők távoznának, ezzel lehetetlenítve el a fennmaradó több tucatnyi napirendi pont megtárgyalását. A Fidesz módosításokat javasolt a napirendi pontok sorrendjében, sőt Karácsony előterjesztését le is vették volna a napirendről.

A napirend másodszori szavazásán végül egy voks hiányzott az elfogadáshoz, de Bihary Zoltán fideszes képviselő mégsem támogatta azt. Ezután Rozgonyi Zoltán fideszes alpolgármester kérte a szavazás megismétlését, ám hiába: a polgármester berekesztette az ülést.

„Amióta főpolgármester-jelölt vagyok, a Fidesz mindent megpróbál megtenni, hogy leállítsa Zugló fejlődését” – mondta el a polgármester a kudarcos ülés utáni sajtótájékoztatón.

Karácsony szerint „szeretettel üdvözölt kezdeményezés” volt a Fidesz-képviselők vizsgálóbizottságra vonatkozó előterjesztése, a napirend visszautasításával azonban a kormánypárti frakció saját javaslatát is elgáncsolta. A polgármester szerint ez azért van, mert a Fidesznek valójában nem a parkolási problémák valós feltárása az érdeke, csupán az, hogy beszélhessenek a vizsgálódásról és őt támadhassák a parkolási ügyek miatt.

Karácsony emlékeztetett, a napirenden más fontos ügy is szerepelt, például most kellett volna dönteni annak a támogatási szerződésnek az aláírásáról, amely révén az EU 1,5 milliárd forintnyi támogatást biztosít Zuglónak bérlakásépítésre. Emellett a kerület óvodáiban dolgozó pedagógusok béremeléséről is döntenie kellett volna a testületnek.

Karácsony úgy véli, a Fidesz saját politikai érdekeit a zuglói lakosok érdekei elé helyezi. Elmondta, továbbra is mindent meg fog tenni azért, hogy a vele szemben megfogalmazott hazugságokat cáfolja, és hogy a zuglói parkolási rendszer átláthatóbb és nyereségesebb legyen.

„Nem hagyom magam zsarolni a Fidesz által, mert tudom, hogy nekem van igazam” – mondta.

A fővárosi parkolási rendszer visszaéléseit a 444.hu által készített dokumentumfilm tárta fel – ebből kiderül: több kerületben is átláthatatlan politikaközeli céghálókon keresztül tűnnek el a parkolási díjakból befolyó közpénzek.

Karácsony úgy került célkeresztbe, hogy a Zugló 2017-ben egy Fidesz-közeli cégnek szervezte ki a kerület fizetős parkolóinak üzemeltetését, erről a döntésről a polgármester idén márciusban azt nyilatkozta, Fidesz-MSZP háttéralku keretében jött létre, és ő polgármesterként ezen nem tudott változtatni. A politikus kritikusai szerint azonban tartózkodás helyett vétóznia kellett volna.

Bár a 444 leleplező anyagából egyértelműen kiderül, az azóta megjelent hírek pedig csak megerősítik, hogy a parkolási maffiában erősen érdekeltek a fideszes kerületvezetések, a kormánypárti média megpróbálja mindezt csupán Zugló és Karácsony problémájaként beállítani.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd