Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Igazi híreket vitt a köztévébe a Momentum

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az előző évhez hasonlóan idén is csupán ötperces bemutatkozási lehetőséget kapnak az ellenzéki pártok, hogy megismertessék a választókkal az európai parlamenti választási programjaikat. Mivel ez az – a köztévé által egyébként nagylelkűen a törvényben garantált időkereten felül biztosított – öt perc gyakorlatilag semmire sem elég, a pártok a tavalyi országgyűlési választások idején leginkább arra használták fel, hogy olyan igazságokat közöljenek az adófizetők pénzéből fenntartott köztévében, amik egyébként soha nem hangzottak volna el ott.

Míg a köztévében rengeteg lejárató anyag készül ellenzéki politikusokról, vendégként pedig gyakorlatilag csak a választási kampányok idején szólalhatnak meg, addig a kormány számos intézkedését pozitív színben tünteti fel a köztévé, a számára kényelmetlen ügyekről viszont egyáltalán nem számol be, a Fidesz-KDNP politikusai pedig visszatérő vendégei a műsoroknak.

A tavalyi választási időszakban például csak azért kerülhettek képernyőre nem fideszes politiksuok is, mert a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) egymillió forintos bírságot szabott ki, amiért az M1 nem tartotta be a választási eljárással kapcsolatos esélyegyenlőségi alapelvet. Mivel a kampány első két hetében kizárólag fideszes politikusokat hívtak be a köztévébe, a bizottság a bírság megfizetése mellett ellenzéki politikusok meghívására is kötelezte a televíziót.

Ma reggel elsőként a Momentum kapott lehetőséget az EP-programja bemutatására a köztévében, de ahogy az várható volt, rendhagyó produkcióban lehetett része a nézőknek – szúrta ki a 444. A bemutatkozót a Kossuth rádióban is leadták.

„Mi a Momentumban szívünkön viseljük a hiteles közérdekű tájékoztatást. Önökhöz azonban, tisztelt nézőink és hallgatóink, nem minden fontos hír jut el.”

– kezdte monológját Hajnal Miklós, a párt elnökségi tagja.

„Ezért most megtesszük azt, ami az itt dolgozók számára nem megengedett, és a hátralévő négy és fél percben bemutatunk egy valódi híradót. Nézzük, mi maradt ki az elmúlt egy hétből!”

Hajnal beszélt többek közt arról, hogy

  • a Honvédkórház sürgősségi ellátása akadozott a hétvégén
  • Tiborcz István, Orbán Viktor veje a 32. leggazdagabb magyar lett 35 milliárd forintos vagyonával
  • az MTA Politikatudományi Intézetében bemutatott friss kutatása szerint az egyetmisták és főiskolások fele hosszú távon is külföldön tervez munkát vállalni a jobb életminőség reményében
  • az ellenzék EP-jelöltjei ma Miskolcon, szombaton Szegeden, vasárnap pedig Budapesten vitáznak, amit a köztévé nem közvetít, illetve listavezetői vitát sem szervez
  • 7,5 milliárd forintra büntette a Nemzeti Választési Bizottság a TV2-t, amiért a kampányidőszakban aránytalanul sok megjelenést biztosítottak a Fidesznek.